Žihľava patrí na jarný tanier

 | 

Žihľava patrí na jarný tanier

 | 

Ingrediencie

Additional code here

Táto ľahko dostupná rastlinka má blahodárne účinky pre naše telo a navyše je veľmi chutná. Ak ste ešte nevyskúšali polievku, plnku, či šalát so žihľavou, urobte tak túto jar. O zázračných účinkoch žihľavového čaju ani netreba hovoriť. Pre tento zdravý čaj si však skočte do záhrady, nie do lekárne.

Polievka, plnka či šalát zo žihľavy? Malý trik a môžete si jej dopriať koľko chcete

Konečne jar. Už sa nemôžeme dočkať všetkého čerstvého, čo sa urodí v záhradách a tešíme sa na veľký výber zeleniny či ovocia na trhoch a v obchodoch. Ako však dostať niečo zelené, čerstvé a zdravé z našich záhrad a lúk, na tanier už teraz? Otvorme oči 🙂 Žihľava, kam sa pozrieš. Práve ona nám dáva svojím výskytom najavo, že jar je naozaj tu. Vyskytuje sa takmer všade. Na lúkach, v lesoch, aj v mestách.

Určite ste už ochutnali žihľavový čaj

Ten má totiž skvelé detoxikačné účinky. Podporuje činnosť obličiek, pečene a žlčníka. Obsahuje vitamíny C, K, B2, karotén a kyselinu pantoténovú. Ďalej ešte minerály, napríklad draslík, železo a oxid kremičitý. Práve takto môžeme bojovať proti jarnej únave a dostať do tela veľa železa. Žihľava tiež napomáha znižovať hladinu cukru v krvi. žihľava Nazbierať žihľavu vám však radíme na odľahlom mieste. Určite nie v blízkosti ciest. Len tak sa vyvarujete rastlinám, ktoré by mohli mať v sebe jedovaté splodiny. Na zber samozrejme použite rukavice a žihľavu zbierajte mladú. Najlepšia doba pre zber je od začiatku jari do konca mája, práve vtedy býva najúčinnejšia, hoci sa vyskytuje od jari až do jesene.

Ako sa vyhnúť popŕhleniu pri konzumácii žihľavy?

Pokiaľ ju teda chceme skonzumovať čerstvú, napríklad v šalátoch, zbierame mladé „špičky“ - vrcholky rastliny. Potom ju nakrájame a sparíme pod horúcou vodou. Toto by malo postačovať na to, aby sme si nepopŕhlili jazýček.   Rovnako čaj je najúčinnejší, ak si horúcou vodou zalejeme čerstvú žihľavu a lúhujeme v prikrytej šálke 10 minút. Čerstvá žihľava je tiež skvelá, ako náhrada špenátu, v rôznych polievkach, plnkách k mäsu alebo v omeletách. Na jar má nezastupiteľné miesto vo veľkonočnej plnke, alebo v plnkách do hydiny, či pečeného jahňaťa. V kombinácii s vajíčkom chutí všetkým. Pokiaľ ste ešte nezačali s jarným „detoxom“ tela, môžete vyskúšať kúru so žihľavovým čajom. Každé ráno vypite nalačno šálku žihľavového čaju a potom ešte počas dňa dve ďalšie šálky. Uvidíte, koľko novej energie získa vaše telo. Tak teda na zdravie aj so žihľavou!

SÚVISIACE ČLÁNKY