Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na ozdobu petržlenová vňať, prípadne rastlinná smotana (ovsená, sójová)

Na podávanie čerstvé pečivo

Vrstva 1

Zemiakový guláš s majoránom

Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 25 min

Svetlana Mravcová | 261 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Zemiakovy gulas pre vegetarianov
Ingrediencie

Na ozdobu petržlenová vňať, prípadne rastlinná smotana (ovsená, sójová)

Na podávanie čerstvé pečivo


Zemiakový guláš je prekvapivo chutný tip na dobrú sýtu polievku so zimnými chuťami a koreninami. Veľmi zachutil aj deťom. Či už ste vegáni, alebo si len chcete odľahčiť v piatok jedálniček, môžete vyskúšať vegánsku verziu gulášovej polievky bez mäsa s cesnakom a majoránom.

Zemiakový guláš s majoránom a cesnakom

  1. Ako prvé si olúpeme, umyjeme zemiaky, ktoré nakrájame na rovnako veľké kúsky. Ja radšej volím strednú veľkosť. Podobne, ako keď robím zemiaky k mäsu.
  2. Ďalej ošúpeme cibuľu a cesnak. Cibuľu nakrájame na jemno.
  3. Vo väčšom hrnci ohrejeme olej a opražíme na ňom nakrájanú cibuľu do zlatista, ku koncu pridáme nakrájaný alebo prelisovaný cesnak.
  4. Po krátkej chvíli pridáme pretlak, sladkú papriku, mletú rascu, a chvíľku restujeme. Nesmie to byť veľmi dlho, aby sa nám sladká paprika nepripálila a tým pádom nezhorkla. Na restovanie prilejeme lyžičku octu a po chvíli môžeme všetko zaliať zeleninovým vývarom.
  5. Do hrnca ešte vhodíme bobkový list s trochou korenia, so soľou počkáme na koniec, niektoré vývary môžu byť slané a tak sa vyhneme presoleniu. Ďalej pridáme nakrájané zemiaky. Hrniec prikryjeme a varíme do zmäknutia zemiakov.
  6. Keď sú zemiaky hotové, časť zemiakov, s trochou tekutiny odoberieme do mixéra a zmixujeme na pyré. Pyré následne prilejeme späť do hrnca k zvyšku polievky. Polievku dobre premiešame, pyré nám ju skvele zahustí. Môžeme ju ešte ochutnať a pridať prípadne podľa chuti trochu soli alebo korenia. Polievka je hotová, keď sporák vypneme, pridáme nakoniec ešte majoránku, majoránka by sa nemala variť, pridáva sa do polievky úplne nakoniec, bez varu, mala by sa len vylúhovať, ako keď robíme čaj.
  7. Polievku servírujeme s trochou rastlinnej smotany a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť.
  8. Verte nám, že nebudete sklamaní, aj keď v polievke nie je mäso. Ešte stále je vonku zima a táto krémová polievka určite príde vhod a zahreje.
  9. Tip: Prekvapivo veľmi táto polievka chutila deťom. Základ chute tvoria zemiaky a koreniny. Tie si preto namiešajte na doslova na chute svojej rodiny.