Zemiakové šúlance sú klasické detské, ale aj rodinné jedlo. Veď komu by nechutila táto klasika, ktorá je symbolom prázdnin a makového úsmevu.

Zemiakové šúlance jedine s makovým úsmevom

  1. Zemiaky uvaríme v šupke domäkka.
  2. Keď vychladnú, ošúpeme ich a pretlačíme, alebo najemno nastrúhame.
  3. Pridáme vajíčko, maslo, soľ a múku a spracujeme hladké cesto. Ak sa príliš lepí, pridáme ešte trochu múky.
  4. So zemiakovým cestom sa snažíme pracovať svižne, keďže dlhým miesením redne a je potrebné pridávať ďalšiu múku a cesto je potom po uvarení tvrdé.
  5. Cesto rozdelíme na menšie kúsky a z každého vyformujeme dlhý valček. Z neho potom odkrajujeme malé kúsky a vyformujeme šúľance. Hotové ich uvaríme v osolenej vode, keď vyplávajú na povrch povaríme ešte 2-3 minúty a scedíme.
  6. Rýchlo a krátko prepláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať.
  7. Podávame preliate roztopeným a mierne opraženým maslom a samozrejme s makom a cukrom.