Tento klasický recept mi ​​v detstve od mamičky veľmi chutil. Jedno z jedál, z ktorého si takmer každý dával dupľu. My sme zemiakové knedle jedli len s cibuľkou a nevarenou sterilizovanou kapustou. Vždy, keď som ale knedle robila pre svoju rodinu, nebolo to ono. Až po určitej dobe som tomu prišla na kĺb.

Zemiakové knedle

Ak totiž použijete čerstvo kvasenú kapustu, najlepšie bude, keď ju ku knedliam budete podávať dusenú. Podobne ako ku kačke alebo bravčovému. Ak máte doma sterilizovanú kapustu v pohári (teda tú, ktorá sa sterilizovala vo vodnom kúpeli), hodí sa ku knedliam len tak bez varenia, alebo dusená.

Postup
  1. Najskôr si zemiaky v šupke riadne umyjeme a dáme ich variť na mierny plameň. Varíme do mäkka. Po uvarení vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť.
  2. Údené mäso tiež uvaríme vo vode do mäkka. Po uvarení ho prípadne oberieme od kosti a nakrájame na malé kúsky.
  3. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na jemno a na rozpustenej masti ju opražíme do ružova. Potom pridáme údené mäso. Zmes dôkladne premiešame, chvíľu ešte opečieme a odložíme nabok.
  4. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemno. Môžeme strúhať priamo na dosku, na ktorej budeme robiť cesto na knedle.
  5. K zemiakom pridáme soľ, múku, krupicu a vajcia. Všetko dobre rukami premiešame. Suroviny sa rýchlo spoja v krásne vláčne cesto.
  6. Cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky, z ktorých dlaňami tvarujeme guličky. Tie naplníme náplňou z údeného mäsa.
  7. Náplň v ceste rukami uzatvoríme vytvorením taštičky, ktorú nakoniec znovu dlaňami vytvarujeme do guličky.
  8. Vo veľkom hrnci privedieme vodu k varu, osolíme a knedle do vody opatrne nahádžeme. Na miernom ohni ich za občasného premiešania varíme 10 – 15 minút. Samozrejme záleží na veľkosti. Vybrať z vody ich môžeme sitkom, alebo naberačkou na knedle.
  9. Ako prílohu podávame cibuľa opraženú do zlatista na masti a dusenú kyslú kapustu (masť, cibuľa, kapusta, voda, múka na zaprášenie, rasca, soľ, cukor)
  10. Extra tip: ak chcete mať cibuľku chrumkavú, môžete ju obaliť v hladkej múke a v rozpálenom oleji vysmažiť do chrumkava. Najlepšie je však po vybratí nechať ju odkvapkať na kuchynskej utierke.