Zemiakové knedle plnené údeným mäsom

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na knedle:

  • 1 lyžica masti
  • 1 cibuľa
  • 400 g údeného mäsa
  • 250 g hrubej múky
  • 100 g detskej krupice
  • 1 veľké vajce
  • soľ
  • Ingrediencie

    Na knedle:

  • 1 lyžica masti
  • 1 cibuľa
  • 400 g údeného mäsa
  • 250 g hrubej múky
  • 100 g detskej krupice
  • 1 veľké vajce
  • soľ
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Tento klasický recept mi ​​v detstve od mamičky veľmi chutil. Jedno z jedál, z ktorého si takmer každý dával dupľu. My sme zemiakové knedle jedli len s cibuľkou a nevarenou sterilizovanou kapustou. Vždy, keď som ale knedle robila pre svoju rodinu, nebolo to ono. Až po určitej dobe som tomu prišla na kĺb.

    Zemiakové knedle

     

    Postup:

    1. Najskôr si zemiaky v šupke riadne umyjeme a dáme ich variť na mierny plameň. Varíme do mäkka. Po uvarení vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť.
    2. Údené mäso tiež uvaríme vo vode do mäkka. Po uvarení ho prípadne oberieme od kosti a nakrájame na malé kúsky.
    3. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na jemno a na rozpustenej masti ju opražíme do ružova. Potom pridáme údené mäso. Zmes dôkladne premiešame, chvíľu ešte opečieme a odložíme nabok.
    4. Uvarené zemiaky ošúpeme a nastrúhame na strúhadle na jemno. Môžeme strúhať priamo na dosku, na ktorej budeme robiť cesto na knedle.
    5. K zemiakom pridáme soľ, múku, krupicu a vajcia. Všetko dobre rukami premiešame. Suroviny sa rýchlo spoja v krásne vláčne cesto.
    6. Cesto rozdelíme na rovnako veľké kúsky, z ktorých dlaňami tvarujeme guličky. Tie naplníme náplňou z údeného mäsa.
    7. Náplň v ceste rukami uzatvoríme vytvorením taštičky, ktorú nakoniec znovu dlaňami vytvarujeme do guličky.
    8. Vo veľkom hrnci privedieme vodu k varu, osolíme a knedle do vody opatrne nahádžeme. Na miernom ohni ich za občasného premiešania varíme 10 - 15 minút. Samozrejme záleží na veľkosti. Vybrať z vody ich môžeme sitkom, alebo naberačkou na knedle.
    9. Ako prílohu podávame cibuľa opraženú do zlatista na masti a dusenú kyslú kapustu (masť, cibuľa, kapusta, voda, múka na zaprášenie, rasca, soľ, cukor)

    Naše tipy:

    • Ak použijete čerstvo kvasenú kapustu, najlepšie bude, keď ju ku knedliam budete podávať dusenú. Podobne ako ku kačke alebo bravčovému. Ak máte doma sterilizovanú kapustu v pohári (teda tú, ktorá sa sterilizovala vo vodnom kúpeli), hodí sa ku knedliam len tak bez varenia, alebo dusená.
    • Pokiaľ chcete mať cibuľku chrumkavú, môžete ju obaliť v hladkej múke a v rozpálenom oleji vysmažiť do chrumkava. Najlepšie je však po vybratí nechať ju odkvapkať na kuchynskej utierke.