Zemiaková polievka s hubami „bramboračka“ je veľmi obľúbená u našich českých susedov.  A určite aj  u nás. V mnohých obmenách ju určite poznáte aj vy. Na jej prípravu potrebujeme jednoduché suroviny – zemiaky, koreňová zelenina, huby, cesnak a majoránku – ktoré určite máme stále doma po ruke.

Zemiaková polievka s krúpami na zahriatie

Preto ak sa napríklad potrebujete zahriať po lyžovačke či dlhej prechádzke, a chladnička či komora zíva prázdnotou, táto polievka je vynikajúcou voľbou.  My sme tradičný český recept ozvláštnili  varenými krúpami. A kedže krúpy odhlieňujú organizmus, spolu s cesnakovu hriankou je toto jedlo číslo 1  na boj s vírusmi, ktrorých je teraz všade naozaj neúrekom.

Postup
  1. Huby namočíme do horúcej vody na 15 minút. Medzitým si očistíme a nakrájame zeleninu.  Huby scedíme a nasekáme nahrubo.
  2. V hrnci rozpustíme maslo a opečieme na ňom najemno nasekanú cibuľu do sklovita. Zaprášime múkou a spolu chvíľu opražíme.
  3. Pridáme rascu, nové a čierne celé korenie, bobkový list, mletú červenú papriku a necháme zavoňať.  Zalejeme vývarom (alebo vodou  a pridáme kocku masoxu) metličkou premiešame aby nám nezostali v polievke hrudky a privedieme k varu.
  4. Stíšime plameň a do polievky vhodíme huby,  nakrájanú mrkvu, zeler a petržlen. Povaríme 15 minút. Potom pridáme do polievky nakrájané zemiaky , krúpy a dovaríme do mäkka.
  5. Pár minút pred koncom pretlačíme do polievky cesnak a ochutíme sušenou majoránkou. Môžeme pridať aj štipku čili a pár kvapiek citrónovej šťavy /tento trik pozdvihne chuť každej polievky, vyskúšajte/.
  6. Polievku podávajte s cesnakovými hriankami, posypanú čerstvou petržlenovou vňaťou.