Zemiaková baba na plechu je recept, ktorý možno poznáte z detstva. U nás doma je veľmi obľúbený. Baba sa pripravuje na veľa spôsobov. Niekto ju robí so slaninkou, iný so strúhaným oštiepkom, alebo s bryndzou.

Zemiaková baba pečená na plechu

Tak poďme na to:

 

  1. Zapneme si rúru na 200 stupňov Celzia a necháme ju zatiaľ rozohriať. Začneme ošúpaním cibule a cesnaku. Jednu polovicu cibule budeme strúhať spolu so zemiakmi do cesta a druhú polovicu cibule nakrájame na tenké mesiačiky, pôjdu navrch baby na zapečenie. Tiež si nakrájame na malé kúsky slaninu. Väčšie kúsky by sa nám tak dobre nespiekli.
  2. Pokračujeme ošúpaním zemiakov, pokiaľ budeme používať na strúhanie kuchynský robot, odporučím vám ešte zemiaky nakrájať na malé kúsky. Pokiaľ nie, určite na strúhadle zvoľte ten najjemnejší tvár. Zemiaky nastrúhame do väčšej misy spolu s cibuľou. Cesnak pretlačíme cez lis na cesnak, pridáme vajcia, soľ, korenie, majoránku a hladkú múku. Cesto veľmi dobre premiešame.
  3. Väčší, nízky plech vymažeme masťou a vylejeme naň vylejeme cesto. Vrch cesta zasypeme rovnomerne nakrájanú cibuľu a slaninkou.
  4. Plech s babou dáme do predhriatej rúry a pečieme na 200 stupňov Celzia asi 30 minút do zlatista.
  5. Po upečení počkáme, až baba trochu vychladne a môžeme nakrájať a podávať. Dobrú chuť.
  6. Tento recept poteší aj chlapov, napriek tomu, že je to baba 🙂 Vôbec sa tomu nedivím, pretože hlavne chlapi dú totiž, celkom určite, po slaninke. Slaninka na zemiakovej babe, počas pečenia na vrchu chrumkavej zemiakovej kôrky omámi už len svojou neskutočnou vôňou. Babu som už ochutnala na niekoľko spôsobov, povedala by som, že každá druhá rodina ju má takú svoju. Niekde do cesta dávajú vajíčka, niekde nie.
  7. Vyskúšali sme aj recept na zemiakovú babu na plechu s bryndzou a výsledok bol rovnako skvelý. Ak si nebudete vedieť vybrať a máte radi tradičné slovenské recepty, vyskúšajte postupne všetky recepty.