Máte radi zemiakové placky? Ak áno, tak tieto vylepšené budete zbožňovať. Sú hotové veľmi rýchlo, a verte mi, rýchlo aj zmiznú z tanierov.  Samozrejme, najlepšie sú vysmážané, ale ak chcete zdravší variant,  nič nepokazíte ani pečením v rúre na plechu. Len nezabudnite potrieť plech alebo ešte lepšie papier na pečenie olejom, inak by sa placky prilepili.

Variabilné zemiakové placky

Podobne sa dajú pripraviť aj placky s mrkvou, petržlenom, či dokonca cviklou alebo batátmi. Fantázii sa medze nekladú. Recept je variabilný, takže si len stačí vybrať inú zeleninu, bylinky a korenie a môžete začať experimentovať. Navyše sa elegantne zbavíte zásob koreňovej zeleniny, ktorá už po zime nie je v najlepšej kondíícii.

Postup
  1. Zeler a zemiaky ošúpeme a nastrúhame nahrubo do väčšej misky. Posolíme a necháme chvíľu odstáť.  Medzitým si plech na pečenie vystelieme papierom a pokvapkáme olejom.  Rúru zohrejeme na 220 °C.
  2. Z nastrúhanej zeleniny vytlačíme prebytočnú šťavu (nemusíme úplne) . Ešte trochu posolíme, ochutíme mletým čiernym korením, pretlačeným cesnakom  a sušenou majoránkou. Premiešame s múkou a vajíčkami. Múku pridávajte podľa potreby. Zo zmesi odoberáme lyžicou kôpky, ktoré na plechu vyformujeme do malých placiek.
  3. Povrch ešte pokvapkáme olejom. Vložíme do horúcej rúry a pečieme približne 20-25 minút do zlata. V polovici pečenia všetky placky obrátime.
  4. Placky môžeme rovnako vysmažiť v horúcom oleji. Keď sú hotové, necháme ich odkvapkať na servítke.
  5. Tieto zemiakovo-zelerové placky najlepšie chutia čerstvé, spolu s čerstvým šalátom a tatárskou omáčkou alebo jogurtovým dipom.