V sezóne jahôd sa veľa pečie. Ak ste už ochutnali tradičné jahodové recepty a obzeráte sa po niečom novom, ste na správnej adrese. Tento inovovaný jahodový koláč vás určite zaujme. Príroda sa postarala o jeho krásnu zelenú farbu a keď ho ochutnáte, zistíte, že tento koláčik vám ulahodí dvakrát. Najprv očiam a potom aj brušku.

Postup
  1. Očistené špenátové alebo mangoldové listy dáme spolu s lístkami mäty a olejom do nádoby a ponorným mixérom (alebo napr.v mixéri na smoothie) vyrobíme z týchto prísad kašu. Tú precedíme cez jemné sitko, aby sme odstránili vlákna z listov špenátu alebo mangoldu.
  2. Celé vajcia šľaháme do nadýchanej bledej peny spolu s kryštálovým cukrom. Potom pridáme citrónovú kôru a zelenú kašu, ktorú sme si pripravili z oleja a špenátových listov a dobre ju vmiešame do vaječnej zmesi. Napokon postupne pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a pomocou gumenej varechy ju zľahka vmiešame do zmesi.
  3. Cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 20 minút, kým je cesto na povrchu na dotyk pružné a nelepivé. Po dopečení necháme vychladnúť.
  4. Na plnku si rozmiešame tvaroh s cukrom, kôrou a šťavou z citróna a vanilkou dohladka. Šľahačku vyšľaháme dotuha v osobitnej nádobe.
  5. Plátky želatíny namočíme do misky s vodou a necháme ich asi 5 minút napučať. Potom ich vyžmýkame a dáme do malého kastrólika spolu s 2 PL tvarohovej zmesi. Miešame na slabom ohni, kým sa želatína nerozpustí (neprevárame!), potom túto zmes vlejeme späť do zvyšku tvarohovej zmesi, pridáme vyšľahanú šľahačku a vymiešame na nadýchaný krém.
  6. Upečený korpus rozdelíme na tri rovnako široké pásy. Na spodný nanesieme krém a zarovnáme povrch a opatrne naň položíme druhú časť korpusu. Opäť nanesieme krém a prikryjeme ho posledným plátom.
  7. Koláč dáme do chladničky stuhnúť. Keď plnka dobre stuhne, nakrájame ho a môžeme servírovať, ozdobený čerstvými jahodami a lístkami mäty.