Zeleninový šalát s jedlými kvetmi, ktorý vás postaví na nohy!
Miro Kubečka | 62 receptov
- 400 g žltej a zelenej cukiny
- 4 žlté menšie rajčiny (hľadajte v letáku BILLA)
- hrsť červenej bazalky
- 30 g kapár
- 20 g nasekanej červenej kapusty
- 1 PL pesta (bazalka, olivový olej, píniové jadrá, soľ a korenie)
- 250g namočených kešu orieškov
- 1 PL jablčného octu
- soľ a korenie z mlynčeka
- niekoľko jedlých kvetov napr. nechtík, čakanka, slez, fuksia, borák…
Milujete kvietky? Skúste niektoré aj ochutnať. Sú plné vitamínov, ktoré v kombinácii so zeleninovým šalátom vytvoria skutočnú bombu! Ak sa cítite unavení, tento zeleninový šalát vás postaví na nohy. Nabije vás vitamínmi, je ľahký a rýchly.
Zeleninový šalát, ktorý vás skutočne osvieži
Možno vám príde zvláštne jesť kvety, nie je to ale žiadny novodobý vynález a v kulinárii sa používali oddávna. Napríklad fialky obsahujú rutín, ktorý bojuje s kŕčovými žilami, ruže a levanduľa pôsobia preventívne proti srdcovým chorobám, rakovine a diabetu. Púpavové kvety obsahujú betakarotén, luteín a zeaxantín podporujúce imunitu. Jedlé su aj kvety kapucínky, fuksie a aksamietnice. Musia byť pestované bez pesticídov a chemických postrekov. Tiež ich neodporúčame alergikom na peľ.
- Zeleninu umyjeme a osušíme.
- Cukinu pokrájame na tenké rezančeky nožom, alebo za pomoci rezacieho strojčeka na výrobu dlhých zeleninových špagiet.
- Rajčiny pokrájame na kolieska. Bazalku natrháme ručne na menšie kúsky.
- V mixéri rozmixujeme namočené kešu oriešky s octom, pestom a koreninami.
- Zmes premiešame so zeleninou (kapustou, rajčinami, bazalkou a kaparami), preložíme na tanier a dozdobíme jedlými kvetmi.
Pre viac chutných receptov navštívte našu stránku receptykulinarium.sk.