Toto je priam dokonalý recept na horúce letné dni, keď na varené jedlo nemáme ani pomyslenie, ale predsa by sme len radi niečo chutného a ľahkého zjedli. Zeleninový šalát je vždy dobrým riešením.

Zeleninový šalát s kozím syrom

Kozie mlieko nie je veľmi obľúbené kvôli špecifickej chuti. Výskumy, ale aj skúsenosti našich predkov dokazujú, že by sme mu predsa len mali dať šancu. Má podobné zloženie ako kravské mlieko, obsahuje však viac prospešných látok.

Postup
  1. Pokrájanú zeleninu premiešame s rozmixovaným olejom a citrónovou šťavou, soľou a korením.
  2. Uložíme na tanier a posypeme syrom.
  3. Voilá, hotovo …

Kozí tuk trávime tiež omnoho lepšie ako kravský. Jeho tukové častice sa totiž rozmermi a zložením veľmi podobajú na materské mlieko, a na rozdiel od kravského mlieka neobsahuje látky, ktoré sú pravdepodobne zodpovedné za alergie dojčiat a malých detí. Dokonca je dokázané, že 60 – 70 % detí, ktoré majú alergiu na kravské mlieko na kozie nie sú alergické.

Ďalšie výhody kozieho mlieka

  • preventívne účinkuje proti nádorovým ochoreniam
  • priaznivo pôsobí na trávenie
  • zlepšuje imunitu
  • pomáha pri liečbe viróz a herpesových vírusov
  • chráni kĺby
  • slúži ako prevencia pri Parkinsonovej chorobe
  • má protialergické účinky
  • pomáha liečiť astmu

Z kozieho mlieka sa vyrábajú syry, ale aj tvaroh, bryndza, oštiepky či žinčica. Salaše sa z nášho územia pomaly vytrácajú, no stále môžete nájsť také, kde sa o zvieratká starajú s láskou k svojmu remeslu. Overení chovatelia musia dodržiavať prísne pravidlá, nemusíte sa báť ani nehygienického prostredia. Odmenou za výlet vám bude nielen chutné mlieko ale aj iné zdraviu prospešné výrobky.