Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 250g zelenej špargle
  • 200 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 4 jarné mrkvičky
  • 1 šalotka
  • 1 menšia cuketa
  • 1 a ½ šálky ryže na risotto (prípadne guľatozrnej)
  • 80 g masla (hľadajte v letáku BILLA)
  • 80 g postrúhaného parmezánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 dcl suchého bieleho vína
  • cca 1 a ½ l zeleninového alebo slepačieho vývaru
  • pažítka na ozdobu

Tip 1: Ak použijeme aj bielu špargľu, tú je potrebné aj ošúpať od hlavičky smerom nadol.

Tip 2: Pravé rizoto docielite len ak budete variť ryžu s dostatkom škrobu amylopektínu, ktorý dodáva rizotu krémovú konzistenciu.

Tip 3: Ryžu pred varením neumývajte, zrnká sú obalené škrobom, ktorý zodpovedá za krémovosť rizota.

Tip 4: Rizoto neodkladajte do chladničky na druhý deň, jedzte ho vždy čerstvé. Stráca totiž krémovosť a zrná napučiavajú.

Tip 5: Nepodlievajte rizoto nekvalitným vínom, odráža sa na chuti. Radšej si kúpte fľašu kvalitného vína, ktoré si môžete po rizote naliať a užiť si príjemné chvíle.

Vrstva 1

Zeleninové rizoto primavera so špargľou

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
rizoto
Ingrediencie

Suroviny pre 4 osoby:

  • 250g zelenej špargle
  • 200 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 4 jarné mrkvičky
  • 1 šalotka
  • 1 menšia cuketa
  • 1 a ½ šálky ryže na risotto (prípadne guľatozrnej)
  • 80 g masla (hľadajte v letáku BILLA)
  • 80 g postrúhaného parmezánu
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • olivový olej
  • 1 dcl suchého bieleho vína
  • cca 1 a ½ l zeleninového alebo slepačieho vývaru
  • pažítka na ozdobu

Tip 1: Ak použijeme aj bielu špargľu, tú je potrebné aj ošúpať od hlavičky smerom nadol.

Tip 2: Pravé rizoto docielite len ak budete variť ryžu s dostatkom škrobu amylopektínu, ktorý dodáva rizotu krémovú konzistenciu.

Tip 3: Ryžu pred varením neumývajte, zrnká sú obalené škrobom, ktorý zodpovedá za krémovosť rizota.

Tip 4: Rizoto neodkladajte do chladničky na druhý deň, jedzte ho vždy čerstvé. Stráca totiž krémovosť a zrná napučiavajú.

Tip 5: Nepodlievajte rizoto nekvalitným vínom, odráža sa na chuti. Radšej si kúpte fľašu kvalitného vína, ktoré si môžete po rizote naliať a užiť si príjemné chvíle.


Špargľová sezóna je v plnom prúde, preto neváhajte a zakomponujte túto zdravú a delikátnu zeleninu do svojho jedálnička. Zelená, či biela, obidva druhy prinesú svieži vietor do vašej kuchyne. Talianske zeleninové rizoto je výborné a výdatné jedlo a v kombinácii s prvou jarnou zeleninou vám bude určite chutiť. Okrem toho, rizoto na tanieri vyzerá krásne farebne, takže čo si viac priať, snáď len dobrú chuť k obedu či večeri.

Zeleninové rizoto primavera

Základom našej zelenej farby pre rizoto je hrášok a špargľa. Pri zelenej špargli sa nemusíte trápiť šúpaním, len jednoducho odstránite drevitú spodnú časť. Pri nákupe špargle dbajte na jej čerstvosť. Ako trik na zistenie čerstvosti ju môžete skúsiť zohnúť. Čerstvá vám pôjde zohýbať celkom jednoducho, drevitá už ťažšie. A potom už len chvíľku povaríme a môžeme sa zalizovať, pretože to je to najlepšie zeleninové rizoto.

Postup
  1. Špargľu opláchneme a odlomíme drevnaté konce. Nemusíme šúpať.
  2. Cuketu a mrkvu si nakrájame na drobné kocky a orestujeme do zlata na troške olivového oleja.
  3. V dostatočne veľkej a širokej panvici si zohrejeme olivový olej a orestujeme nadrobno nakrájanú  šalotku do sklovita.
  4. Prisypeme suchú ryžu (nepremývame, len preberieme, aby sme zachovali škrob, ktorý napomôže krémovej konzistencii rizota) a miešame, opekáme na strednom ohni, až kým nie je ryža priesvitná.
  5. Prilejeme víno, premiešame a necháme úplne vyvariť.
  6. Následne po naberačkách prilievame vývar. Každú ďalšiu naberačku pridáme až keď sa predchádzajúce vstrebe do ryže a stále miešame.
  7. Takýmto postupom dostaneme krásne krémové risotto. Bude to trvať asi 20 minút.
  8. Pred koncom varenia pridáme do panvice na kúsky nakrájanú špargľu, opečenú mrkvu a cuketu, a nakoniec aj hrášok a ešte spolu chvíľu povaríme.
  9. Keď je ryža uvarená a krémová, prilejeme poslednú naberačku vývaru, premiešame, povaríme ešte pár sekúnd a odstavíme.
  10. Hneď primiešame maslo a parmezán. Necháme ešte pod pokrievkou 2 minútky oddychovať. Pred podávaním posypeme parmezánom a pažítkou.

Pokiaľ vám chutilo toto zeleninové rizoto primavera, dajte šancu aj iným rizotám od nás. Stačí kliknúť sem.