Fašírky obľubujeme takmer všetci. Nie vždy je však treba na túto chrumkavú dobrotu použiť mäso. Čo tak vyskúšať zeleninové fašírky z pohánky a šošovice?

Párty zeleninové fašírky

Je tu ešte nikto, kto neochutnal pohánku alebo nad ňou nebodaj ohŕňa nosom? Chyba 🙂 Je to zdravá,výborná a jednoducho pripraviteľná obilnina, ktorá excelentne chutí v kombinácii so zeleninou,  cesnakom a petržlenovou vňaťou. A vyskúšajte ju aj v kombinácii so šošovicou ako zeleninové fašírky.

Postup
  1. Cibuľku nakrájájame na drobno a cesnak na plátky a opečieme si ich na panvici na troške oleja.
  2. V hrnci si uvaríme šošovicu do bodu al dente, potom pridáme pohánku na 3 minúty, vodu zlejeme a necháme stáť prikryté, asi 15 minút.
  3. Šošovicu a pohánku zmiešame s opečenou cibuľkou a cesnakom, pridáme petržlenovú vňať, soľ, korenie a vidličkou roztlačenú uvarenú zeleninu.
  4. Zo zmesi formujeme guľky a vyváľame ich v strúhanke. Vyprážame asi 2 minúty v oleji.
  5. Môžeme podávať teplé aj na studeno.

K fašírkam odporúčame podávať zeleninový šalát alebo prívarok zo zeleniny. Ak ste sa rozhodli pripraviť zeleninové fašírky pre svojich hostí, určite si k nim pripravte zopár omáčok, do ktorých si ich budú môsť namáčať.

Omáčka, alebo dip, nemusí byť nič zložité:

  • ako základ môžete použiť biely jogurt alebo smotanu, drvené paradajky
  • na dochutenie môžete pridať rôzne bylinky (bazalka, kôpor, rozmarín, pažítka),
  • korenie (muškátový orech, kajenské korenie, čierne korenie, kari),
  • cesnak.

Týmto spôsobom a podľa vlastnej fantázie si pripravíte veľa rôznych skvelých omáčok, takže každý si bude mať z čoho vybrať.

Ak vás pohánka zaujala, vyskúšajte aj tip na rýchlu večeru – ľahký pohánkový nákyp.