Polievka:
Na halušky:
Zeleninová polievka s haluškami
Ela Kaslu | 385 receptov
Polievka:
- 1 malá cibuľa alebo 2 jarné cibuľky (hľadajte v letáku Billa)
- 3-4 hrste čerstvého vylúpaného hrášku
- 2 malé karotky
- ½ mladého kalerábu
- Pár malých ružičiek karfiolu
Na halušky:
- 1 lyžica masla (zmäknutého)
- 1 vajce
- 4-5 lyžíc hrubej múky
- Soľ
- Pár kvapiek citrónovej šťavy
- 1 lyžica nasekaných byliniek , napr. petržlenová vňať, pažítka, ligurček
Zeleninová polievka plná prvej jarnej zeleniny. Aby viac zasýtila, pripravili sme k nej ako zavárku obláčikovo ľahké maslovo-bylinkové halušky. Tento recept ulahodí celej rodine, deťom aj dospelým.
Zeleninová polievka s maslovo-bylinkovými haluškami
- Na kúsku masla orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme vylúpaný hrášok, na kolieska nakrájanú karotku, na kocky nakrájaný kaleráb a malé ružičky karfiolu. Krátko orestujeme a podlejeme vývarom. Osolíme a okoreníme. Varíme na strednom plameni asi 10-15 minút.
- Tip: Na záver do polievky pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy – keďže je mladá zelenina sama o sebe sladká, kvapka citrónu pomôže vyvážiť chuť.
- Medzitým si z vajíčka, mäkkého masla, múky, soli a nasekaných byliniek pripravíme cesto na halušky. Ak je príliš husté, rozriedime troškou vody. Cez haluškovač pretlačíme do polievky malé halušky a 3-5 minút povaríme.
- Halušky môžeme pripraviť aj zvlášť v troche vývaru alebo vody a až po uvarení vložiť do polievky. Ozdobíme zvyšnými bylinkami.