Zelenina na pare je aj v jesennom období plná vitamínov. Najlepšie je využiť to, čo nám sezóna ponúka. Aby sme pri jej príprave zachovali čo najviac živín, najlepším spôsobom je šertné blanšírovanie alebo varenie v pare. Vyskúšajte pridať bylinkovú soľ a pošírované vajíčko.

Zelenina na pare podávaná ako atraktívne „paličky“ s tekutým vajíčkom

  1. Zeleninu si očistíme a nakrájame na paličky.
  2. Brokolicu rozoberieme/rozkrájame na jednotlivé ružičky a snažíme sa zachovať aj čo najviac stonky.
  3. Vo väčšom hrnci privedieme k varu vodu a vložíme doň veľké cedidlo prípadne naparovaciu podložku, dbáme pri tom na to, aby sa dno podložky nedotýkalo vody.
  4. Do hrnca vložíme kúsky zeleniny a zakryjeme pokrievkou. Plameň stiahneme na minimum a dusíme v pare približne 6-7 minút.
  5. Zeleninu preložíme na servírovací tanier a prelejeme dresingom z oleja a citrónovej šťavy. Bylinky posekáme nahrubo, pridáme morskú soľ a ďalej sekáme, až kým bylinky nepustia šťavu a spoja sa so soľou. Touto bylinkovou soľou posypeme pripravenú zeleninu.
  6. Pri príprave zeleniny na pare nezabudnime pridať kvapku zdravého tuku do dresingu, ktorý pomôže telu využiť aj vitamíny rozpustné v tukoch.
  7. Na vrch položíme pošírované vajíčko:
  8. V hrnci privedieme k varu vodu a prilejeme ocot. Stiahneme plameň na minimum.
  9. Vajíčko rozklepneme do jemného cedidla, čím sa zbavíme tekutej časti bielka a vajíčko bude po uvarení kompaktné.
  10. Opatrne ho preklopíme do vody. Prikryjeme, plameň vypneme a necháme 4 minúty. Potom vajíčko vyberieme dierkovanou lyžicou. Pred podávaním naň namelieme čierne korenie a ochutíme štipkou soli.