Škandinávsky zdravý Skyr prichádza do módy aj v našich končínách. Nie je to však módna potravina, práve naopak, jeho výhody poznajú na Islande a v Škandinávií už tisíc rokov.

Zdravý Skyr pre štíhlu líniu a zdravé telo

  1. Tradičný islandský, či škandinávsky Skyr je na Islande denne používaný mliečny výrobok. Určite ste ho videli aj u nás v obchodoch. Tento biely, jogurtu podobný výrobok je napriek svojej tisícročnej tradícii moderná potravina. Konzistenciou veľmi pripomína biely jogurt, je však krémovejší a chuťovo možno trochu výraznejší. Môžete ho však použiť všade tam, kde obvykle používate biely jogurt. Zdravý Skyr má totiž jednoduché, čisté a zdravé zloženie. Obsahuje len mlieko a mliekarenské kultúry. Z výživového hľadiska vyhovuje predovšetkým tým, ktorí si strážia líniu, či športovcom. Je totiž veľmi bohatý na bielkoviny, no zároveň má veľmi málo tuku a sacharidov.

  2. Je vyrobený z odtučneného mlieka, kde sa odstredila smotana. Mlieko sa potom zahreje a pridajú sa doňho živé baktérie. Zdravý Skyr má preto veľmi málo kalórií, tuku aj sacharidov, no zároveň vysoký obsah bielkovín a minerálov ako vápnik a fosfor.

  3. Skyr obsahuje viac bielkovín ako iné druhy mliečnych výrobkov. Na 100 gramov výrobku je to približne 12 gramov bielkovín a len 0,1 g tuku. Práve vysoký obsah bielkovín môže za to, že máte pocit sýtosti. Pri jedle náš organizmus premieňa sacharidy na glukózu. Inzulín ju potom dopravuje do buniek, kde sa premieňa na telom využiteľnú energiu. Keď prijímame príliš veľa sacharidov, môže to viesť k vyšším hodnotám krvného cukru. Práve dostatok bielkovín spomaľuje vstrebávanie sacharidov a umožňuje mať pod kontrolou hodnoty krvného cukru.

  4. Kde všade ho môžeme použiť? Kto má rád biely jogurt, určite si ho rád dá len čistý. Kto rád kombinuje jogurt so zdravými raňajkovými obilninami môže tiež využiť Skyr a pridať med, ovocie, či oriešky. Perfektná je aj kombinácia s údeným lososom – tzv Severská, či nordická misa. Urobíte ju jednoducho. Do misiek dajte biely Skyr, naň pár plátkov údeného lososa, pažítku či kôpor a plátok citróna. Podávajte s tmavými ražnými krekrami.

Foto: Dreamstime a Ar Dar