Pečené mrkvové hranolky a avokádový dip patria medzi zdravé recepty ako stvorené na prípravu s deťmi.

Zdravé recepty, ktoré budú vaše deti milovať

Pripravte im zdravšiu alternatívu zemiakových hranoliek a zároveň ich zapojte do čistenia mrkvy. Určite budú mať z toho radosť a hneď im aj viac bude chutiť.

Postup
  1. Mrkvu ošúpeme, prekrojíme na polovice a každú polovicu ďalej nakrájame pozdĺž na štvrťky. Vyvarujeme sa však pečeniu príliš tenkých štvrtiek kvôli tomu, že sa nám veľmi vysušia.
  2. V hlbokej miske zmiešame olivový olej, strúhaný parmezán, na drobno nasekané čerstvé bylinky, pretlačíme cesnakové strúčky a okoreníme a osolíme. Mrkvu obalíme zmesou a voľne poukladáme na plech, ktorý sme si predtým vystlali papierom na pečenie. Pečieme na 200 stupňov celzia cca 15 až 20 minút.
  3. Dressing si pripravíme nasledovne: ošúpeme zrelé avokádo, zbavíme ho kôstky a vydlabeme dužinu. Dužinu rozmixujeme ponorným mixérom spolu s olivovým olejom, citrónovou šťavou, troškou medu a za hrsťou najemno nasekanej bazalky.
  4. Okoreníme a osolíme podľa chuti. Podávame spolu s pečenými mrkvovými hranolkami.

Mrkva a avokádo – najlepší kamaráti vášho zdravia

Mrkva je výnimočne zdraviu prospešná zelenina. Obsahuje veľké množstvo beta karoténu, ktorý sa v tele premení na vitamín A. Tento vitamín je veľmi dôležitý pre správny rozvoj očí u detí ale aj dospelých. Podľa najnovších výskumov  mrkva obsahuje aj protirakovinové látky – falkarynoly, ktoré spomaľujú rozvoj rakovinových buniek. Avokádový dip sa k pečenej mrkvičke výborne hodí a navyše je tiež zdraviu prospešný. Avokádo znižuje hladinu cholesterolu v krvi a obsahuje tiež protirakovinové látky, veľa vlákniny a je výborným zdrojom nenasýtených mastných kyselín. Ideálny recept pre vaše ratolesti – chutná, zdravá a navyše rýchla kombinácia 🙂