Že pšeno je zdravá a bezlepková obilnina vieme. Ale čo by sme zo pšena mohli pripraviť? Skvelé placky, ochutené tradične majoránom a cesnakom. Určite si pochutí celá rodina. Placky s jogurtovým dipom sú totiž naozaj nie len zdravé, ale predovšetkým dobré.

Pšeno skvelo chutí v týchto plackách

  1. Najskôr si uvaríme pšeno. Je dôležité ho najskôr niekoľkokrát (2-3x) premyť v studenej vode. Potom ho dáme so studenou vodou na chvíľu variť. Použijeme asi 2 krát viac vody, než je pšena.

  2. Po chvíli, keď voda začne vrieť, pšeno cez jemné sito zlejeme a dáme znova do hrnca variť, tentoraz presne s 0,5 L studenej vody. Za občasného miešania ho varíme na miernom ohni. Keď počas varu voda podstatne ubudne a pšeno už nie je ponorené, len vyzerá kašovité, viď obrázok, môžeme sporák vypnúť, pšeno prikryť a nechať samo dôjsť. Po cca 10 minútach pšeno zvyšok vody nasiakne a bude hotové.

  3. Počas čakania si zatiaľ pripravíme jednoduchý dip zmiešaním bieleho jogurtu, pretlačeného cesnaku, na jemno nakrájané hŕstky petržlenovej vňate a trochy soli. Dip môžeme zatiaľ dať odpočinúť do chladničky.

  4. Vo väčšej mise zmiešame uvarené pšeno, vajce, hrsť nadrobno nakrájané petržlenovej vňate, soli, korenia (podľa vlastnej chuti). Pridáme sušenú majoránku a dobre premiešame.

  5. Na rozpálenej panvici rozpustíme trochu masti. Ako skvelý pomocník sa mi osvedčilo použiť panvicu na lievance. Za pomoci lyžice na panvicu dáme pšenovú zmes a omastenou lyžicou alebo lopatkou ju roztlačíme, vzniknú nám tak placky. Opekáme z každej strany do zlatista. Odporúčam jeden z prvých kúskov ochutnať a prípadne potom ešte pšenovou zmes dochutiť soľou.

  6. Hotové placky podávame s jogurtovým dipom ešte teplé. Dobrú chuť.

  7. Zo pšena nemusíte variť len kašu, ale môžete ho použiť ako prílohu so zeleninou alebo ako nákyp na sladko. Z pšena môžete urobiť aj skvelé placky, určite si s celou rodinou pochutnáte. Mali by ste vedieť, že pšeno je veľmi kvalitná obilnina, ktorá by si určite v jedálničku vašej rodiny mala nájsť miesto.