Dip:
Zdravé pečenie – pohánkové krekry
Miro Kubečka | 36 receptov
- 140g pohánkovej múky
- 100g mletých mandlí
- 30g posekaných čiernych olív
- 1ČL posekaných lístkov rozmarínu
- ½ ČL prášku do pečiva
- soľ a trocha čierneho korenia
- 30ml olivového oleja
- 30-40 ml vody podľa potreby viac, či menej
Dip:
- 200g cíceru (sušeného)
- 150g cvikly surovej
- 1 citrón, šťava cca 30ml (hľadajte v letáku BILLA)
- ½ ČL mletého rascovca rímskeho
- 1 strúčik cesnaku
- soľ a korenie
- 40 ml oleja
Aj po sviatkoch máte chuť niečo chrúmať, ale už sa bojíte na jedlo aj pozrieť? Vyskúšajte nás tip na zdravé pečenie a pripravte si takéto pohánkové krekry s cviklovo – cícerovým dipom. Okrem toho, že kombinácia krekrov a farebného dipu vyzerý naozaj chrumkavo, potešíte aj svoje telo hodnotnou stravou.
Ak skúšate nové tipy múky len s najväčsou opatrnosťou, je čas dať „zelenú“ pohánkovej múke. Pohánka bola kedysi potravinou chudobných, no je neskutočnou bombou plnou zdravia. Je zdravá, bezlepková a bohatá na vitamíny skupiny B, fosfor, vápnik, železo a rutín, ktorý posilňuje cievy a žily.
Zdravé pečenie s pohánkou
- Všetky suroviny na krekry zmiešame a vypracujeme z nich cesto. Rozvaľkáme ho na hrúbku 2mm a narežeme na 8×3 cm. Plech vystelieme papierom na pečenie a krekry naň poukladáme.
- Pečieme pri teplote 200 st. C na plechu asi 12-15 minút, alebo pokým nezačnú jemne tmavnúť okraje krekrov.
- Príprava dipu: cícer namočíme do vody na 6 hodín. Potom ho uvaríme do mäkka v osolenej vode.
- Medzitým dáme variť cviklu. Keď je uvarená, ošúpeme ju a nastrúhame nahrubo na strúhadle.
- Do nádoby vložíme cviklu, posekaný cesnak a cícer, trocha soli, olej, korenie, citrónovú šťavu a mletý rímsky kmín. Premixujeme ponorným mixérom. Ak treba prilejeme trochu vody.
- Podávame dozdobené olivami a zeleninou.
- Tip: Môžeme použiť aj cícer z konzervy. Ak neviete, kedy je cvikla uvarená, tak je to vtedy, keď do nej zapichneme vidličku a tá tam ľahko vnikne.