Na jeden závin:
Závin z lístkového cesta
Ela Kaslu | 385 receptov
Na jeden závin:
- 1 balenie lístkového cesta
- 250 g hrudkového tvarohu
- 80 g syra typu čerstvého syru
- 1 veľké vajce (alebo 2 malé)
- 2 stredne veľké mrkvy
- Hrsť nasekanej petržlenovej vňate
- Hrsť žeruchy a hrsť pažítky
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- Soľ a mleté čierne korenie
- Sezam a slnečnica na posypanie
Slaný závin z lístkového cesta s bylinkovým tvarohom a strúhanou mrkvou. Jednoduché, rýchle a pestré farebné pohostenie pre nečakané návštevy, alebo skvelý ľahký obed. Výborný je aj so sebou ako „takeaway“ do krabičky. V tom prípade však upečte dva 🙂
Závin z lístkového cesta s bylinkovým tvarohom
- Do misky vložíme hrudkový tvaroh a nadrobený čerstvý krémový syr. Mrkvu ošúpeme a nahrubo nastrúhanú. Pridáme ju do misky k tvarohu.
- Pridáme tiež nasekané bylinky, napr. tymián, alebo podľa chutí iné. Osolíme a okorením.
- Pridáme prešľahané vajce (trochu si ponecháme na potieranie) a všetko spolu dobre premiešame.
- Lístkové cesto rozvinieme a prekrojíme po dĺžke na dve rovnaké polovice.
- Jednu polovicu nožom ozdobne narežeme, aby vznikla mriežka.
- Na spodnú polovicu nanesieme tvarohovú náplň a okraje potrieme vajíčkom. Potom opatrne priložíme vrchnú časť. Vidličkou postláčame okraje a závin ešte potrieme vajíčkom.
- Posypeme semienkami a vložíme do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia. Pečieme 30 až 35 minút do zlata.
- Pred podávaním necháme aspoň trochu vychladnúť a krájame na rezy ako slanú štrúdľu.
- K slanému závinu z lístkového cesta sa hodí napr. zelený hlávkový šalát. Závin je však skvelý aj samotný, či už ako večera, alebo ako malé občerstvenie k vínu.
- Slaný závin z lístkového cesta však môžete naplniť aj bryndzou, strúhaným syrom, šampiňónmi a podobne.
- Z lístkového cesta môžete podľa nášho fotoreceptu pripraviť aj Syrové taštičky, alebo Skvelé slané koláčiky v mufinovej forme.