Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Na bielu parížsku šľahačku:

Na korpus: 2×20 cm

  • 5 vajec (hľadajte v letáku BILLA)
  • 160 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 130 g polohrubej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku (6 g)

Na ozdobu:

  • strúhaný kokos
  • kokosové pralinky (napr. Rafaello)

Vrstva 1

Zasnežená kokosová Rafaelo torta

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
kokosová Rafaelo torta
Ingrediencie

Na bielu parížsku šľahačku:

Na korpus: 2×20 cm

  • 5 vajec (hľadajte v letáku BILLA)
  • 160 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 130 g polohrubej múky
  • ½ balíčka kypriaceho prášku (6 g)

Na ozdobu:

  • strúhaný kokos
  • kokosové pralinky (napr. Rafaello)

Ak máte radi mandľové pralinky s kokosom, Rafaelo torta je pre vás ako stvorená.  Je tiež výborná voľba  ako narodeninová torta pre všetkých , ktorí oslavujú svoj sviatok počas Vianoc :-)Vianočné sladkosti nemusia byť len linecké kolieska a medovníčky.  Táto jednoduchá a sviatočne vyzerajúca torta plná krému z bielej čokolády a smotany, zasypaná kokosom,  vám bude evokovať  blížiace sa Vianoce. 

Výborná Rafaelo torta

Postup
  1. Najskôr si pripravíme biely parížsky krémradšej deň vopred, krém musí vychladnúť v chladničke po dobu minimálne 12 hodín.
  2. Do hrnca nalejeme smotanu, privedieme k slabému varu, stíšime teplotu a pridáme nalámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme čokoládu úplne rozpustiť. Odstavíme a necháme schladnúť. Občas metličkou premiešame, aby sa na vrchu nevytvorila krusta z čokolády. Keď je zmes izbovej teploty a vidíme, že už čokoláda netuhne na povrchu, môžeme ju preložiť do chladničky najlepšie na noc.
  3. Dopredu si môžeme pripraviť aj korpusy: dve 20 cm okrúhle formy s odnímateľným okrajom vyložíme papierom na pečenie – stačí dno, boky vymastíme maslom alebo margarínom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
  4. Oddelíme žĺtky od bielkov, žĺtky vyšľaháme s cukrom do svetlej peny a zašľaháme lyžicu oleja. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh.
  5. Do žĺtkovej zmesi na striedačku zamiešavame stierkou múku preosiatu s kypriacim práškom a sneh z bielkov.
  6. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch foriem a povrch uhladíme.  Pečieme približne 20 -30 minút. Otestujeme špajlou, ktrorú pichneme do upečeného korpusu. Ak vyjde suchá máme hotovo. Korpusy opatrne vyberieme z rúry a necháme 10 minút schladnúť vo forme, potom ich vyberieme a necháme na mriežke úplne vychladnúť.
  7. Vychladnutý krém vyberieme z chladničky  a  vyšľaháme do tuha.
  8. Každý korpus rovnomerne rozrežeme na dve časti, čiže dostaneme 4 korpusy.  Na servírovací tanier položíme prvý korpus, potrieme krémom, prikryjeme ďalším korpusom a opäť potrieme krémom atď.  Posledný korpus potrieme krémom a rovnako aj boky. Stačí len aby sme vyrovnali povrch. Tortu dáme do chladničky na 15-20 minút zatuhnúť. Potom ju  ešte raz poriadne celú natrieme krémom a uhladíme. Nakoniec posypeme vrch aj boky strúhaným kokosom, prebytočný kokos z taniera odstránime.
  9. Rafaelo tortu dáme do chladničky stuhnúť aspoň na 4 hodiny. Pred podávaním ju ozdobíme kokosovými pralinkami.
  10. Tip: Namiesto kokosových praliniek môžete tortu ozdobiť plátkami mandlí, ktoré krátko opečiete na suchej panvici do zlata.