Vynikajúca talianska špecialita plná baklažánu, parmezánu a paradajkovej omáčky. Posledné slnečné dni a úroda baklažánov si priam pýtajú toto jedlo! Využite ešte posledné slnečné lúče a pohostite rodinu týmto skvelým zeleninovo syrovým sýtym a voňavým jedlom.

Fantastická talianska Parmigiana z baklažánu, paradajok a parmezánu

  1. Najskôr si pripravíme baklažán: odstránime stopky a baklažán po dĺžke striedavo ošúpeme. Nakrájame ho na tenké dlhé plátky hrubé cca 0,5 – 1cm. Plátky z každej strany trochu posolíme a necháme 20 až 30 minút odstáť na cedidle. Zbavia sa tak prípadnej horkosti a pri smažení príliš nenasiaknu olejom.
  2. Medzitým uvaríme paradajkovú omáčku. Do hrnca dáme zohriať olivový olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a restujeme do sklovita, pridáme pretlačný cesnak a ešte chvíľu miešame. Pridáme drvené alebo čerstvé paradajky, osolíme, okoreníme a ochutíme oreganom. Ku konzervovaným rajčinám pridáme aj lyžičku cukru, omáčka zo sladkých domácich rajčín bude možno potrebovať kvapku vínneho octa. Omáčku povaríme 20 až 30 minút do zhustnutia.
  3. Kým sa omáčka varí, dokončíme prípravu baklažánu. V širokej panvici zohrejeme 3 až 4 cm vrstvu oleja. Postupne plátky baklažánu osušíme papierovou utierkou, jemne obalíme v múke, oklepeme od prebytočnej múky (obaľujeme tesne pred smažením, inak by sa mohla múka rozmočiť). Vložíme do horúceho oleja a smažíme z každej strany do zlata. Vyberieme a necháme odkvapkať na papierovej utierka. Takto postupne osmažíme všetky plátky. Smaženého baklažánu sa nebojte, ak dodržíte postup, nebude príliš mastný a jedlo bude pekne vyvážené. Ak si strážite líniu, môžete plátky baklažánu potrieť olejom a opiecť na grile,
  4. Zapekaciu nádobu (cca 20×30 cm) vystelieme vrstvou baklažánu. Potrieme omáčkou a posypeme zľahka parmezánom. Postup opakujeme až spotrebujeme omáčku a baklažány. Poslednú paradajkovú vrstvu posypeme strúhankou a zasypeme hojne parmezánom.
  5. Pečieme v predhriatej rúre na 200 °C do zlata, približne 30 až 35 minút. Pred podávaním necháme chvíľu zchladnúť.
  6. Tip: Podávame s dobrým čerstvým chlebom, natrhanou mozzarellou alebo len posypané parmezánom a čerstvou bazalkou. Je to lahôdka, dobrá chuť!