Zapekané zemiaky s hubami a tymiánom
... jedno z tých jedál, ktoré budete vyjedať priamo z hrnca.
Ingrediencie
Suroviny pre 4 osoby (ako príloha, ako samostatné jedlo, suroviny zdvojnásobte)
- 4 väčšie zemiaky (hľadajte v letáku BILLA)
- 250 g čerstvých húb – šampiňóny, zmes lesných húb,…
- 1 strúčik cesnaku
- 2 lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- soľ
- mleté čierne korenie
- pár vetvičiek čerstvého tymianu (alebo ½ lyžičky sušeného)
- 1 bobkový list
- 250 ml plnotučného mlieka
- 100 ml smotany (33% alebo 12%)

Zemiaky s hubami sú vynikajúce, najmä spolu na jednom tanieri. Dnes sme sa nechali inšipirovať slávnymi krémovými zapekanými zemiakmi „dauphinois“ a doplnili sme ich jemnými šampiňónmi. A urobili sme dobre. Je to výborné jesenné jedlo, ktoré vám prežiari deň. Na zapekané zemiaky potrebujeme len pár ingrediencií, základom sú dobré zemiaky a huby. K jemným šampiňónom môžete bez váhania pridať aj za hrsť čerstvých lesných húb, jedlo bude ešte lepšie a voňavejšie. Gratinované zemiaky, sú vhodné ako príloha, ale obstoja aj ako samostatné jedlo, napr. s kúskom chleba a kyslou uhorkou.
Jesenné zapekané zemiaky
Postup
- Zemiaky ošúpeme, a nakrájame na tenké plátky. Vložíme ich do hrnca, pridáme na plátky nakrájaný cesnak, bobkový list, osolíme a okoreníme. Zalejeme mliekom a smotanou a dáme variť. Po zovretí stiahneme plameň a necháme variť – staci povarit 5 minut. Dopecu sa v rure. Občas premiešame.
- Rúru zohrejeme na 200 °C.
- Medzitým si vo väčšej panvici rozpustíme 1 lyžicu masla a 1 lyžicu olivového oleja. Šampiňóny očistíme a nakrájame na tenké plátky. Ak máme čerstvé lesné huby, tiež ich nakrájame na tenké plátky. Huby opečieme do zlata spolu s lístkami z čerstvého tymiánu.
- Pridáme ich k zemiakom a premiešame. Odstavíme z plameňa. Zapekaciu misku vymažeme zvyšným maslom a vylejeme zemiakovo-hubovú zmes. Rovnomerne rozprestrieme a dáme piecť do horúcej rúry približne na 30 minút. Potom teplotu zvýšime na 220 °C a dopečieme do zlata. Podávame horúce alebo teplé.
- Zapekaciu nádobu použite radšej hlbšiu, ak by bola naplnená až po okraj, horúce mlieko by počas pečenia vybublalo a pripálilo sa na dne rúry.
Súvisiace recepty

Hlivový perkelt, osvedčený bezmäsitý recept
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 20 min

Zeleninový mletý rezeň – chutné ľahké jedlo
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Vyprážaný syr s maslovými zemiakmi
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min

Olivové tyčinky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 15 min

Závin z lístkového cesta
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 30 min