Palacinky nemusia byť len nasladko a už vôbec nemusia byť nudné. Vyskúšajte napr. takéto zapekané palacinky naslano, plnené lahodným smotanovým syrom, hubami a špenátom. Ako zaujímavá večera alebo ľahký obed v bistro štýle sú úplne ideálne. Keďže sú dosť sýte, ako prílohu si k nim dajte len ľahký zeleninový alebo listový šalát.

Zapekané palacinky na slano

Postup
  1. V mlieku rozšľaháme vajíčka, pridáme štipku soli a postupne prisypávame múku. Dobre metličkou rozmiešame, aby sme dostali hladké cesto bez hrudiek. Necháme 30 minút odpočívať. Ak cesto príliš zhustne, rozriedime ešte mliekom, ak je príliš riedke, pridáme trochu múky. Na záver do cesta zašľaháme roztopené maslo.
  2. Medzitým si pripravíme náplň: Šampiňóny očistíme, odkrojíme stopky a klobúčiky nakrájame na tenké plátky. V panvici zohrejeme kúsok masla s olivovým olejom a huby na ňom opečieme, kým trochu nezmäknú. Zakryjeme pokrievkou, necháme nech pustia šťavu a 5-10 minút ich podusíme. Potom ich odkryjeme a necháme šťavu úplne odpariť a huby opiecť dozlata. Vyberieme ich z panvice na tanier.
  3. Do uvoľnenej panvice dáme lyžicu oleja, pridáme nadrobno nasekaný cesnak a minútku restujeme. Pridáme umytý špenát, necháme zvädnúť a podusíme kým sa neodparí tekutina. Pridáme huby, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Na panvici potretej maslom alebo olejom upečieme tenké palacinky. Z uvedeného množstva pripravíme 8-10 kúskov.
  4. Zapekaciu nádoby vymastíme maslom alebo olejom.
  5. Lučinu rozriedime pár lyžicami sladkej smotany (cca 50 ml) aby sa dala dobre rozotierať.
  6. Každú palacinku potrieme Lučinou, do stredu dáme hubovo-špenátovú zmes a zavinieme. Uložíme do zapekacej nádoby vedľa seba.
  7. Paradajkový pretlak rozmiešame so sladkou smotanou a polejeme povrch palaciniek. Posypeme sušenými bylinkami a nakoniec strúhaným syrom.
  8. Zapekáme v rúre vyhriatej na 180 °C približne 30 minút dozlata.
  9. Chutia vynikajúco teplé aj za studena.