Zapekané palacinky v rúre “Dutch baby”

 | 

Čas prípravy: 

10

 min

Čas varenia: 

20

 min

Ingrediencie

Na jeden pečený palacinkový nákyp pre 2 osoby:

  • štipka soli
  • 2 lyžice masla
  • Na podávanie:

  • šľahačka
  • sezónne ovocie
  • citrónová šťava
  • Ingrediencie

    Na jeden pečený palacinkový nákyp pre 2 osoby:

  • štipka soli
  • 2 lyžice masla
  • Na podávanie:

  • šľahačka
  • sezónne ovocie
  • citrónová šťava
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Palacinky má rád každý a zapekané palacinky sú ich vyššou kulinárskou verziou. Skúste tento krát náš recept na pečenú maxi palacinku, alebo palacinkový nákyp „Dutch baby“. Príjemne váš prekvapí jemná chuť a textúra. Zapekané palacinky Dutch Baby sú niečo medzi palacinkami a odpaľovanými venčekmi. Je to hotové expresne rýchlo a s čerstvým ovocím, zmrzlinou alebo šľahačkou je to vynikajúci letný dezert. Práve dozrievajúce čerstvé ovocie zo sadu a záhrady priam nabáda k letným ovocným dezertom. Ak vaše deti milujú palacinky, ale vám sa v horúcich dňoch nechce vystávať pri sporáku, tento recept si obľúbite. Budete potrebovať to, čo na palacinky, ale väčšinu práce za vás urobí rúra.

    Čo môže byť lepšie ako palacinky? Už ste skúsili zapekané palacinky, alebo skôr palacinkový nákyp pečený v rúre?

    Postup:

    1. Veľkú 26-28 cm (najlepšie nepriľnavú) panvicu vhodnú do rúry, napr. liatinovú alebo celo nerezovú vložíme rozohrievať do rúry vyhriatej na 220 °C. a necháme zohrievať aspoň 10 minút.
    2. Zatiaľ si pripravíme cesto na palacinku "Dutch baby". Múku, mlieko, vajíčka, vanilkový cukor a štipku soli prešľaháme elektrickým mixérom do hladkého cesta. Cesto je veľmi podobné palacinkovému, ale o trochu redšie.
    3. Horúcu panvicu vyberieme opatrne z rúry a dáme do nej maslo a krúživými pohybmi ho necháme rozpustiť. Dávame pozor, aby sme sa nepopálili, hlavne pri ťažších liatinových panvicich.
    4. Hneď, ako sa maslo rozpustí a trošku zhnedne, do panvice nalejeme cesto a okamžite vložíme naspäť do rúry. Dvierka nenechávame dlho otvorené, čo najrýchlejšie ich zavrieme.
    5. Pečieme v rúre cca 20-25 minút a za žiadnu cenu dvierka neotvárame!
    6. Nákyp pozorujeme cez okienko, cesto po okrajoch začne krásne narastať. Keď je palacinka zlatohnedá, je hotová.
    7. Nákyp podávame hneď, kým je teplý a nadýchaný.
     

    Naše tipy:

    • Určite bohato ozdobte čerstvým sezónnym drobným ovocím, posypte práškovým cukrom a pokvapkajte citrónovou alebo limetkovou šťavou.
    • Náš druhý tip je podávať ho s malou porciou kyslej smotany vymiešanej s cukrom, alebo so šľahačkou, či zmrzlinou.
    • Exkluzívny tip je pokvapkať palacinkový nákyp pomarančovou šťavou a pomarančovým likérom.