Zapekané makaróny sú skvelý tip, ako nakŕmiť veľa stravníkov a jedlo pripraviť vopred. Ak máte radi syr, budeme si rozumieť, určite si prídete na svoje. Vôňa a chuť tohoto klasického jedla je totiž neodolateľná.

Zapekané makaróny so syrom – americká klasika „Mac and cheese“

  1. Najskôr si dáme variť vodu a keď zovrie, osolíme ju (použijeme veľa soli) a dáme do nej variť makaróny alebo špagety. Varíme ich úplne ponorené do vody na miernom ohni až do polomäkka. Teda „al dente“, cca 8-9 minút. Po uvarení ich scedíme a dáme na chvíľu bokom.
  2. Cibuľu ošúpeme spolu s cesnakom a nakrájame. Na panvici necháme rozohriať olivový olej. Do oleja pridáme cibuľu, cesnak a pečieme do zlatista.
  3. Potom pridáme mäso. To za stáleho miešania restujeme do zlatista, trvá to niekoľko minút. Počas restovania pridáme trochu soli, korenia a provensálske korenie. Keď je mäso zlatisté, teda opečené, zalejeme ho paradajkovou passatou, prisypeme kukuricu a trochu cukru. Vďaka cukru potlačíme kyslosť paradajok.
  4. Scedené cestoviny zmiešame s maslom a nastrúhaným parmezánom, dobre premiešame.
  5. Pekáč, v ktorom budeme cestoviny piecť by mal byť dosť veľký a dobre vymastený maslom.
  6. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  7. Môžeme začať vrstviť. Na dno najskôr dáme vrstvu cestovín. Vrstvu nerobíme príliš vysokú, musí iba pokryť dno. Nasleduje poschodie mäsovej omáčky, ktorú prikryjeme plátkom hermelínu. Využijeme ho asi ½, zvyšok šetríme ešte na jednu vrstvu. Celý proces zopakujeme a potom už len na vrch dáme špagety.
  8. Pekáč so špagetami dáme piecť do vyhriatej rúry na 40 minút prikrytý, napríklad alobalom. Nakoniec ešte pekáč odkryjeme, na cestoviny poukladáme plátky mozzarelly a pečieme odkryté ďalších 15 minút. Dobrú chuť!