Zapekaná brokolica – brokolicový nákyp
... s jemnou zemiakovou kašou a poľníčkovým šalátom ;-)
Ingrediencie
Suroviny pre 5-6 osôb:
- 2 čerstvé brokolice (hľadajte v akciovej ponuke BILLA)
- 5 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
- 200 g strúhaného tvrdého syra (napr. gouda, alebo mozzarella na strúhanie)
- strúhanka
- cca 60 g masla
- ¼ lyžičky jedlej sódy
- soľ
- mleté čierne korenie
- 2 strúčiky cesnaku

Brokolica je vynikajúca v rôznych zapekaných jedlách. Stačí jú chvíľu povariť a potom zapiecť podľa želania. V tomto recepte si brokolicu určite zamilujete. Zapekaná brokolica so syrom s chrumkavou kôrkou je jednoducho neodolateľná. Vychutnajte si brokolicu ako ľahký obed v bistro štýle s pestrým zeleninovým šalátom. S jemnou zemiakovou kašou a poľníčkovým šalátom to bude zas sýta večera.
Zapekaná brokolica – jedlo, ktoré môžete jesť celý deň
Postup
- Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky, stonku ošúpeme a tiež nakrájame na kúsky. Všetko spolu povaríme 5 minút. Scedíme a necháme schladnúť.
- Medzitým si zohrejeme rúru na 170 °C, oddelíme žĺtky od bielkov. Nastrúhame syr a zapekaciu nádobu vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Brokolicu nasekáme na drobnejšie kúsky, dáme do väčšej misky. Pridáme strúhaný syr, žĺtky, pretlačený cesnak, hrsť strúhanky , sódu, soľ a mleté čierne korenie. Všetko spolu dobre premiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý na záver opatrne stierkou zamiešame do brokolicovej zmesi.
- Zmes rozotrieme do pripravenej zapekacej nádoby a povrch dobre zarovnáme. Navrch poukladáme plátky masla a posypeme ešte strúhankou.
- Zapekáme približne 45 minút do zlata. Necháme chvíľu vychladnúť a podávame.
- Nákyp chutí výborne teplý aj za studena. Je ideálny do práce ako obed do krabičky. Pripravte si k nemu napr. zemiakové pyré a jednoduchý zeleninový šalát.
- Tip 1: Ak ste milovníkom sýtejších jedál a mäsa, k základnému nákypu môžete ešte pridať na kocky nakrájané údené mäso, alebo kúsky opečenej šunky.
- Tip 2: Stopky z brokolice veľa ľudí pokladá za odpad. Vy ju rozhodne nevyhadzujte, dobre ju ošúpte a keď ju ochutnáte, zistíte že za surova pripomína mladý kaleráb. Stonku nasekajte a tiež použite do nákypu.
Súvisiace recepty

Smotanový perkelt z cíceru s kolienkami
Čas prípravy: 15 min
Čas varenia: 10 min

Pečená zelenina a zemiaková kaša
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 30 min

Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 10 min

Domáce ňoky s pestom a orechami
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 31 min

Marocká šošovica s mrkvou a korením
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 30 min

Rybie filé na masle a krémová citrónová omáčka
Čas prípravy: 30 min
Čas varenia: 15 min