Zamatová roláda – korpus:
Na krém:
Na čokoládovú polevu:
Zamatová roláda – zákusok ako má byť
Ela Kaslu | 329 receptov
Zamatová roláda – korpus:
- 6 vajec (6 bielkov a 5 žĺtkov, 1 žĺtok použijeme na krém)
- 3 lyžice krupicového cukru
- 3 lyžice kakaa
- ½ lyžičky jedlej sódy
- Štipka soli
Na krém:
- 200 ml mlieka
- 1 žĺtok
- 3 lyžice polohrubej múky
- 220 g zmäknutého masla
- 2 lyžice kakaa
- 3 lyžice práškového cukru
- ½ balíčka vanilkového cukru
Na čokoládovú polevu:
- 100 g čokolády s min. 50 % obsahu kakaa
- 120 ml smotany na šľahanie
Zamatová roláda je výstižný názov pre obľúbený zákusok, ktorý sa rozplýva na jazyku. S uvedeným množstvom cukru v recepte bude koláčik sladký tak akurát.
Zamatová roláda s dvojitým krémom
Postup:
- Bielky vyšľaháme so štipkou soli takmer do tuha, postupne pridávame cukor a šľaháme, až kým nie je sneh lesklý a pevný.
- Potom po jednom zašľaháme na nízkych otáčkach 5 žĺtkov, a nakoniec kakao zmiešané so sódou.
- Vylejeme na papierom vymastený klasický veľký plech (cca 35×40 cm) a pečieme pri 180 °C približne 10-12 minút.
- Po upečení necháme pár minút na plechu, potom vyklopíme na vlhkú čistú utierku, opatrne odstránime papier na pečenie a zavinieme aj s utierkou do rolády.
- Medzitým si pripravíme náplň: Múku, mlieko a žĺtok uvaríme na hustú kašu. Do horúcej zamiešame 2 lyžice práškového cukru a vanilkový cukor. Necháme vychladnúť zakryté fóliou. Mäkké maslo vyšľaháme s 1 lyžicou práškového cukru do peny a postupne doň zašľaháme aj vychladený krém.
- Rozdelíme na dve polovice a do jednej zamiešame kakao. Na vychladnutý korpus natrieme najskôr vrstvou svetlého krému a potom kakaového krému. Opatrne zarolujeme a necháme v chlade zatuhnúť.
- Smotanu si zohrejeme takmer k bodu varu a odstavíme. Pridáme na malé kúsky nasekanú čokoládu a metličkou vyšľaháme do hladkej polevy. Roládu preložíme na mriežku a polejeme čokoládovu polevou. Necháme ešte stuhnúť v chladničke. Krájame nožnom namočeným v horúcej vode, aby poleva pri krájaní nepraskala.