Žĺtkové rezy ako ich piekla babička

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Sisters Bakery Miška Smolová
Sisters Bakery Miška Smolová

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

Ingrediencie

Na cesto:

Nutričné hodnoty

Billa
Kto by nepoznal žĺtkové rezy, hádam každého babička ich pekávala a pripomínajú nám detstvo a prázdniny. Klasika, ktorá sa priam žiada napiecť s príchodom jari a veľkonočných sviatkov. Tak sme si ju napiekli na veľký plech a ponúkame vám recept, ktorý si určite založíte medzi obľúbené. Urobte si tento rok tradičnú Veľkú noc s tradičnými koláčmi.

Žĺtkové rezy sú neskutočne chutné

Postup:

  1. V mise najprv spolu do krémov vyšľaháme maslo s cukrom, až kým nedocielime hladkú krémovú konzistenciu bez hrudiek. Lepšie sa nám bude pracovať, ak použijeme maslo alebo tuk o izbovej teplote.
  2. Potom striedavo po lyžiciach pridávame múku zmiešanú s kypriacim práškom a mleté orechy. Vmiešavame ich tak, aby sa všetky prísady dobre premiešali. Ak je cesto tuhé a zle sa nám s ním pracuje, môžeme pridať dve-tri lyžice studenej vody.
  3. V čistej mise vyšľaháme dotuha sneh zo šiestich bielkov. Pomocou gumenej varechy ho zľahka vmiešavame na tretiny do orechovej zmesi.
  4. Pripravíme si plech, ktorý zľahka potrieme tukom a vystelieme papierom na pečenie. Na papier potom nalejeme orechovú zmes a pekne uhladíme povrch koláča.
  5. Pečieme v rozohriatej rúre na 180 stupňoch asi 40 minút, kým je povrch koláča upečený a koláč je v strede na dotyk pružný. Môžeme odskúšať aj špajľou, či je koláč v strede prepečený.
  6. Kým koláč pečieme, pripravíme si jednoduchú polevu, na ktorú v miske riadne vymiešame (môžeme si pomôcť aj mixérom) šesť žĺtkov spolu s 300 g práškového cukru. Ak je poleva príliš hutná, môžeme pridať lyžicu vody.
  7. Ešte horúci koláč, rovno vytiahnutý z rúry, natrieme žĺtkovou polevou a necháme zaschnúť až do úplného vychladnutia koláča.
 

Náš tip:

  • Žĺtkové rezy môžete dozdobiť rozpustenou čokoládou. Vidličku si namočíte do rozpustenej čokolády a opatrne ňou "pofŕkate" koláč.