Slivkový koláč z krehkého cesta

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ela Kaslu
Ela Kaslu

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na krehké cesto:

(alebo vody)

Na náplň:

  • 4 lyžice metých mandlí alebo vlašských orechov
  • 1 škoricový cukor
  • 30 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky škrobu
  • 1 bielok na potretie cesta a kryštálový cukor na posypanie
  • Ingrediencie

    Na krehké cesto:

    (alebo vody)

    Na náplň:

  • 4 lyžice metých mandlí alebo vlašských orechov
  • 1 škoricový cukor
  • 30 g kryštálového cukru
  • ½ lyžičky škrobu
  • 1 bielok na potretie cesta a kryštálový cukor na posypanie
  • Nutričné hodnoty

    Billa

    Slivkový koláč z krehkého cesta, alebo ak chcete slivková galetka, je jednoduchý a rýchly. Nepotrebujete naň ani formu. Ovocie môžete obmieňať podľa sezóny, ovocná galetka je výborná aj s jahodami a rebarborou, višňami či broskyňami. A keďže záveru leta kraľujú slivky, ukážeme si ako pripraviť lahodnú slivkovo-mandľovú galetku.

    Slivkový koláč z krehkého cesta s mandľami na záver leta

    Postup:

    1. Krehké cesto na slivkový koláč vypracujeme z múky a masla, štipky soli a žĺtka. Ide to rýchlo, cesto sa podobá mrveničke. Prilejeme studené mlieko a spojíme cesto do gule. Nehnetieme príliš dlho, len toľko, aby sa suroviny spojili. Cesto zabalíme do fólie a dáme do chladničky odpočívať na pol hodinu až hodinu. Rúru zohrejeme na 200 °C.
    2. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na štvrtinky. V miske ich premiešame s cukrom, škoricovým cukrom a škrobom.
    3. Cesto vyberieme z chladničky a medzi dvoma hárkami papiera na pečenie ho rozvaľkáme na tenkú placku s priemerom cca 30 -35 cm.
    4. Vrchný papier odstránime a cesto so spodným papierom preložíme na plech. Cesto posypeme mletými orechmi, okraje necháme 2-3 cm voľné.
    5. Na orechy rozložíme ovocnú náplň a rozotrieme. Voľné okraje cesta preložíme smerom do stredu cez náplň a jemne popritláčame.
    6. Potrieme ich rozšľahaným bielkom a posypeme cukrom.
    7. Pečieme približne 30 -40 minút, dozlata.
    8. Podávame vychladnutý, ale skvelo chutí aj mierne teplý s kopčekom vanilkovej alebo dokonca škoricovej zmrzliny.
     

    Náš tip:

    • Ovocie na koláč môžete variovať, podľa aktuálnej sezóny. Ovocná galetka z krehkého cesta je výborná napríklad s višňami či čerešňami. Dobrú chuť!