Vyprážaný karfiol je jedno z tých jedál, ktoré väščšina z nás miluje, ale sme leniví ho urobiť. Skúste ho pripraviť v letnom voňavom cestičku. Je to veľmi príjemná zmena, ktorá šetrí váš čas a z tohoto známeho letného jedla urobí delikatesu. Spoločne s jednoduchým receptom na majonézu s kaparami má vyprážaný karfiol v cestičku tie pravé grády. Navyše karfiol je ľahká nekalorická sezónna zelenina, ktorá obsahuje množstvo vitamínu C, B a K.

Milujete chrumkavý karfiol? V cestíčku je hotový raz dva!

  1. Najskôr zbavíme karfiolové kvetenstvo okolitého lístia a jednotlivé ružičky karfiolu oddelíme od seba.
  2. Snažíme sa, aby ružičky boli podobnej veľkosti. Menšie sú lepšie 🙂
  3. Potom karfioly umyjeme a ponorené vo vode varíme. Keď začne voda vrieť, varíme cca 5 až 8 minút. Záleží na tom, aké veľké sú kúsky karfiolu. Varíme do polomäkka, veľmi mäkké nie sú také chutné.
  4. Keď sa nám bude karfiol variť, pripravíme si obaľovacie zmesi.
  5. V jednej miske zmiešame všetko na cestíčko a poriadne prešľaháme. Vznikne nám cesto, podobné tomu na palacinky.V druhej miske zmiešame múku so soľou a koreninami na obalenie.
  6. Keď sa karfiol dovarí, zlejeme vodu a necháme ho v site aspoň trochu schladnúť.
  7. Na sporáku, v hlbšom hrnci zatiaľ zohrejeme olej, alebo použijeme fritovací hrniec.
  8. Kým karfiol chladne stihneme si pripraviť jednoduchú majonézu zmiešaním všetkých ingrediencií na kaparovú majonézu. Suroviny dobre premiešame a našu rýchlu majonézu zatiaľ dáme odpočívať do chladničky. Namiesto kapar môžeme použiť aj pažítku, cesnak a pod.
  9. Keď je olej dostatočne rozohriaty teda okolo 200 stupňov Celzia. Jednotlivé kúsky karfiolu najskôr obalíme v sypkej múčnej zmesi a až potom v tekutom cestíčku. Pre presun z jeden misky do druhej nám výborne poslúži vidlička.
  10. Z cestíčka vložíme karfiol priamo do vriaceho oleja a vyprážame do zlatista. Počas vyprážania karfiol  otočíme, aby bol rovnomerne zlatistý zo všetkých strán. Smažíme vždy len niekoľko kúskov naraz, aby sa skrátila doba vkladanie do vriaceho oleja a teda aby všetky kúsky boli rovnako prepečené. Vyprážaný karfiol z panvice odkladáme na kuchynský papierový obrúsok, aby sa mal kam vsiaknuť prebytočný olej.
  11. Tip: Karfiolové kúsky podávame s kaparovou majonézou a kúskami citróna. Dobrú chuť.