Každý z nás určite poznáme tie chvíle, kedy premýšľate, čím pohostiť a zároveň prekvapiť hostí. Obvykle upečieme nejaký koláč, pripravím obložené chleby alebo klasické jednohubky. Niekedy sa ale stáva, že hostí je viac, alebo prídu neočakávane, a vtedy je to už s pohostením zložitejšie. Prichádza na rad charcuterie board. Bude vám stačiť väčšia drevená dosku, hoci aj tá na krájanie, a na ňu naložíte na ňu všetko čo doma v špajzi nájdete. Všetko dohromady to potom vytvára prekvapujúcu súhru chutí a farieb.

Vymeňte klasické jednohubky za charcuterie board – menej sa narobíte a viac zaujmete

Čo je teda charcuterie board? Je to delikátna zmes údenín, syrov, zeleniny, orieškov, ovocia, olív, pečiva a aj krekrov, ktoré si potom hostia môžu namáčať do dipu.

jednohubky charcuterie board

Použiť môžeme skutočne takmer všetko, čo špajza ponúka. Vôbec sa nemusíme báť kombinácie údenín, syrov, ovocia, zeleniny a zaváraniny. Možno z toho vznikne napohľad zvláštny, ale o to chutnejší mix – začnete šunkou, papričkami plnenými mäkkým syrom a skončíte u modrého syra a hrušky. To je vlastne to, čo hostí už napohľad prekvapí a zaujme. V priebehu zábavy si z naservírovanej doštičky každý môže brať malou predjedlovou vidličkou, na čo má práve chuť.

Na takúto návštevu sa môžete už dopredu pripraviť, ale garantujem vám, že po vašej prvej hostiteľskej párty vždy budete dbať na to, aby ste podobné ingrediencie mali vždy pripravené v špajzi.

Ako teda na to? Stačí sa v obchode trochu viac poobzerať a raz za čas vyskúšať aj nové, atypické druhy údenín a syrov. Ak pripravujete charcuterie board, vždy v obchode najskôr zamierte k syrom a údeninám. Od každého minimálne tri druhy. Určite nepoužijete celé balenie, ale o to príjemnejšie je druhé ráno, kedy si máte možnosť dať k raňajkám to, čo sa do vás a vašich hostí večer nezmestilo 🙂

Tipy na výborné kombinácie

» hrubé slané tyčinky obalené parmskou šunkou, gorgonzola s broskyňami, žltý melón s parmskou šunkou, syr s hroznom a orechami, olivy so slaným syrom

Tipy na údeniny:

» šunka od kosti, salámy, parmská šunka, klobáska

Tipy na syry:

» ementaler, modrý plesňový syr, hermelín, gorgonzola, čerstvý ovčí syr

Ovocie

» hrozno, hrušky, jablká, broskyne, žltý melón, bobuľovité ovocie podľa dostupnosti.

Zelenina

» šalát, rukola, cherry paradajky, uhorky, paprika, stopkový zeler

Orechy a sušené ovocie

» tiež sa skvele hodia, najmä aspoň jedna zmes z orechov. S tými ale opatrne, uistite sa, že nikto z vašich hosti netrpí alergiou. Aj malá kontaminácia so zvyšnými surovinami by mohla spôsobiť problémy.

Pečivo

» vyberajte pečivo neštandardných tvarov, niečo na spôsob rustikálneho chleba. Pokiaľ nemáte na výber, vždy môžete plátky trochu opiecť alebo zaujímavo nakrájať. Krekry, hotové bruschety, dlhé slané tyčinky (napríklad Grissini) sú tiež výborné na servírovanie. Najmä nenáročnosťou prípravy – odpadá vám nutnosť krájania a nezoschnú.

Nakoniec sa poobzerajte po nakladanej zelenine a zaváraninách. Hlavne pri podávaní alkoholu je táto pochutina na doštičke veľmi žiadaná.

Tipy na naloženú zeleninu:

» kyslé uhorky, papričky plnené mäkkým syrom, olivy

Ak hostí bude viac alebo majú väčší hlad, môžete na dosku zakomponovať aj rôzne druhy nátierok, cesnaková, mäsovú, chilli, alebo aj rôzne druhy paštét a extra pečivo podávať v košíku na pečivo (samozrejme ho prikryjeme utierkou aby nezoschlo)

Pri najbližšej príležitosti sa v obchode porozhliadnite viac, objavte nové chute nielen pre seba a vašich hostí a vymeňte jednohubky za pestrofarebný charcuterie board. Dobrú chuť.

Foto: receptykulinarium.sk, dreamstime.com