Počas týždňa v tieto ešte stále chladné dni máme najradšej na večeru výdatnú polievku. Musí zasýtiť a hlavne nebyť náročná na prípravu. Práve túto vždy robila moja mamička, možno preto, aby nás deti zaujala s dvoma farbami na tanieri. Trúfam si tvrdiť, že sa jej to podarilo. A ak sa ma chcete opýtať, či takáto zemiaková polievka chutí aj dospelým, verte, že nie je nad to, keď z kuchyne vanie vôňa opečenej slaninky.

Výdatná zemiaková polievka

Postup
  1. Najskôr si nachystáme všetky suroviny, vrátane ošúpaných a nakrájaných zemiakov, ktoré si predtým než ich použijeme namočíme do studenej vody.
  2. V hrnci na miernom ohni rozpustíme 3 lyžice masla, na ňom potom orestujeme zemiaky. Ľahko osolíme a okoreníme. Potom ich zalejeme vývarom a necháme variť prikryté pokrievkou na miernom ohni do úplného zmäknutia. Bude to trvať cca 15 minút.
  3. Medzitým, než sa nám zemiaky uvaria do mäkka, si rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Plátky toastového chleba nakrájame na malé kocky a spolu s plátkami slaniny ich dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech dáme do rúry a pečieme cca 7 minút do zlatista.
  4. Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, pomocou ponorného mixéra celý obsah hrnca vymixujeme do hladka.
  5. Tento zemiakový krém rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu necháme bokom a druhú polovicu ešte dofarbíme červenou mletou paprikou, ktorú si speníme na rozohriatom masle. Opekáme len chvíľu, aby sme zintenzívnili chuť papriky. Na záver obidve polovice ešte prípadne dochutíme soľou a korením.
  6. Pri servírovaní nalejeme do misky obidve farby polievky, navrch ju dozdobíme lyžičkou kyslej smotany, chlebovými krutónmi a nalámanou pečenou slaninou. Dobrú chuť.