Krémová zemiaková polievka so slaninou

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

15

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

30

 min

Čas varenia: 

15

 min

Ingrediencie

, olúpaných a nakrájaných na menšie kúsky

  • 3 lyžice masla
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 3 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 4 plátky slaniny
  • 4 plátky bieleho toastového chleba
  • trochu kyslej smotany
  • na ozdobu

  • soľ a korenie na dochutenie
  • Ingrediencie

    , olúpaných a nakrájaných na menšie kúsky

  • 3 lyžice masla
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 3 lyžičky mletej sladkej papriky
  • 4 plátky slaniny
  • 4 plátky bieleho toastového chleba
  • trochu kyslej smotany
  • na ozdobu

  • soľ a korenie na dochutenie
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Krémová zemiaková polievka je obľúbená aj u detí. V chladných dňoch počas pracovného týždňa je to tá najlepšia rýchla a teplá večera. Táto polievka vás zasýti a je veľmi nenáročná na prípravu. A chcete sa ma opýtať, či takáto zemiaková polievka chutí aj dospelým, verte, že nie je nad to, keď z kuchyne vanie vôňa opečenej slaninky.

    Výdatná krémová zemiaková polievka

    Postup:

    1. Najskôr si nachystáme všetky suroviny, vrátane ošúpaných a nakrájaných zemiakov. Tie pred varením namočíme na chvíľu do studenej vody.
    2. V hrnci na miernom ohni rozpustíme 3 lyžice masla, na ňom potom orestujeme zemiaky. Ľahko osolíme a okoreníme. Potom ich zalejeme vývarom a necháme variť prikryté pokrievkou na miernom ohni do úplného zmäknutia. Bude to trvať cca 15 minút.
    3. Medzitým, než sa nám zemiaky uvaria do mäkka, si rozohrejeme rúru na 180 stupňov Celzia. Plátky toastového chleba nakrájame na malé kocky a spolu s plátkami slaniny ich dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech dáme do rúry a pečieme cca 7 minút do zlatista.
    4. Keď sú zemiaky uvarené do mäkka, pomocou ponorného mixéra celý obsah hrnca vymixujeme do hladka.
    5. Teraz polievku buď ochutíme a dokončíme, alebo zemiakový krém rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu necháme bokom a druhú polovicu ešte dofarbíme červenou mletou paprikou, ktorú si speníme na rozohriatom masle. Opekáme len chvíľu, aby sme zintenzívnili chuť papriky. Na záver obidve polovice ešte prípadne dochutíme soľou a korením.
    6. Práve túto vždy robila moja mamička, možno preto, aby nás deti zaujala s dvoma farbami na tanieri. Trúfam si tvrdiť, že sa jej to podarilo. A ak sa ma chcete opýtať, či takáto zemiaková polievka chutí aj dospelým, verte, že nie je nad to, keď z kuchyne vanie vôňa opečenej slaninky.
    7. Pri servírovaní nalejeme do misky polievku, či už jednofarebnú alebo dvojfarebnú ako na našom poslednom obrázku. Dozdobíme ju lyžičkou kyslej smotany, chlebovými krutónmi a pečenou slaninkou.