Obľúbeným a najznámejším jedlom na Slovensku je jednoznačne fazuľová polievka. Strukoviny na našom území patria k najstarším kultúrnym plodinám.

Výdatná fazuľová polievka s klobáskou

Na uvarenie polievky nepotrebujete veľa ingrediencií, všetky mávate bežne v kuchyni. Ak doma nemáte klobásky, tak sa nebojte experimentovať a môžete ich nahradiť údeným mäsom alebo údenými rebrami. Pre vegetariánov bude určite vyhovovať údené tofu. Fazuľová polievka sa nedá pokaziť.

Postup
  1. Do studenej vody dáme všetky suroviny a varíme do zmäknutia fazule.
  2. Zatiaľ si pripravíme rezance z 500 g hrubej múky, soli, vajíčka a trochy vlažnej vody.
  3. Cesto vypracujeme, pomúčime, vyvaľkáme a narežeme na slíže, ktoré uvaríme v slanej vode. Zberáme sitkom do nádoby s trochou masti.
  4. Polievku doplníme rezancami až na tanieri podľa chuti.

Tip.: Fazuľová polievka, ako ju majú radi Taliani

Minestrone je talianskou klasikou a má mnoho obmien. S určitosťou je to ich najobľúbenejšia polievka.  Jej základom je kvalitná sezónna zelenina.  V Toskánsku ju majú radi podobne ako my, s fazuľou, jednoducho je to verzia takého zeleninového gulášu. My vám na našich stránkach ponúkame taliansky recept s bielou fazuľou.

Fazuľa

  • Obsahuje množstvo vitamínov, vlákniny a minerálov. Neobsahuje žiadny cholesterol a pomáha znižovať hladinu tukov v krvi. Okrem toho je vhodná aj ako prevencia proti rakovine.
  • Patrí tiež medzi bohatý zdroj bielkovín. Už Kolumbus spozoroval, že základom stravy Indiánov sú fazuľa a kukurica. Oni iste o úžasných zdravotných pozitívach konzumovania týchto potravín ani netušili, ale my to dnes vieme, tak prečo si ich nedopriať?
  • Vegáni či vegetariáni nahrádzajú príjem bielkovín aj touto strukovinou. Medzi ďalšie rastlinné zdroje bielkovín patrí aj šošovica, tá dokonca obsahuje viac bielkovín ako kuracie mäso. Výhodou strukovín je, že na rozdiel od mäsa neobsahujú toľko tuku.

A aby ste nám verili, jedna plechovka fazule obsahuje:

  • 80 % dennej dávky vlákniny
  • 40 % dennej dávky kyseliny listovej
  • 35 % dennej dávky draslíka
  • 40 % dennej dávky horčíka
  • 20 % dennej dávky vápnika

Dobrú chuť!