Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Cesto:

  • 100 g práškového cukru
  • ¼ ČL citrónovej kôry
  • 150 g masla
  • 300 g múky, polohrubej
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • soľ

Plnka:

  • 50 g práškového cukru
  • 3 vajcia veľkosť M
  • 120 g masla
  • 600 g tekvice hokkaido
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1a ½  ČL mletej škorice
  • 1 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 1 štipka mletého muškátového orieška
  • 1 štipka pomletých klinčekov

Vrstva 1

Výborný voňavý tekvicový koláč

Miro Kubečka | 36 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
tekvicový koláč
Ingrediencie

Cesto:

  • 100 g práškového cukru
  • ¼ ČL citrónovej kôry
  • 150 g masla
  • 300 g múky, polohrubej
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • soľ

Plnka:

  • 50 g práškového cukru
  • 3 vajcia veľkosť M
  • 120 g masla
  • 600 g tekvice hokkaido
  • 200 ml kyslej smotany
  • 1a ½  ČL mletej škorice
  • 1 ČL nastrúhaného zázvoru
  • 1 štipka mletého muškátového orieška
  • 1 štipka pomletých klinčekov

Ak stále váhate a krútite nad tým nosom, tak je čas zariskovať a konečne vyskúšať ako chutí tekvicový koláč. Verte, je šťavnatý, vláčny, krásne jesenne farebný a nekonečne voňavý po škorici, klinčekoch a muškátovom oriešku. Jednoducho tak ako má správny zimný koláč voňať.

Tekvicový koláč plný voňavého korenia

Postup
  1. Z polohrubej múky, masla, práškového cukru, citrónovej kôry, prášku do pečiva a soli vypracujeme cesto. Cesto netreba chladiť, do formy sa ukladá po kúskoch.
  2. Formu na pečenie vyložíme cestom v rovnomernej hrúbke cca 5 mm (formu netreba vymastiť, cesto je mastné dosť od masla).
  3. Tekvicu umyjeme, prekrojíme a zbavíme jadrovníka. Na tekvicovú plnku by nám malo ostať asi 500 g tekvice. Tú nakrájame na kocky a uvaríme vo vode do mäkka (trvá to asi 15 minút).
  4. Scedíme ju a preložíme do misy, pridáme žĺtky (bielka dáme nabok), maslo, cukor, škoricu, postrúhaný muškátový oriešok, pomleté klinčeky a nastrúhaný zázvor. Rozmixujeme do hladka a primiešame kyslú smotanu. Necháme trochu schladiť.
  5. Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a do vychladnutej zmesi ho opatrne primiešame.
  6. Potom tekvicovú zmes prelejeme do formy vystlanej cestom a dáme koláč piecť do rúry na 190 st. C na asi 45 minút.
  7. Koláč môžeme dozdobiť kopčekom šľahačky a ovocím.
  8. TIP: namiesto kyslej smotany skúste použiť kokosové mlieko.

Tekvica pomáha imunitnému systému

S tekvicou sa stretávame najčastejšie na jeseň a to je dobre, lebo obsahuje látky, ktoré posilnia váš imunitný systém. Obsahu vysoké množstvo betakaroténu, ktorý sa v tele mení na vitamín A, čo pomáha telu pri boji s infekciami. Tiež obsahuje množstvo vitamínu C, ktorý zvyšuje tvorbu bielych krviniek. Tekvica má aj ďalšie dôležité vitamíny ako E, železo alebo kyselinu listovú. Málo sa vie o tom, že taktiež vyplavuje z tela nepotrebné škodlivé látky a hospodári v tele s vodou, čo má vplyv na tukové vankúšiky. Je vhodná pri diéte, lebo obsahuje menšie množstvo kalórií.