Ak stále váhate a krútite nad tým nosom, tak je čas zariskovať a konečne vyskúšať ako chutí tekvicový koláč. Verte, je šťavnatý, vláčny, krásne jesenne farebný a nekonečne voňavý po škorici, klinčekoch a muškátovom oriešku. Jednoducho tak ako má správny zimný koláč voňať.

Tekvicový koláč plný voňavého korenia

Postup
  1. Z polohrubej múky, masla, práškového cukru, citrónovej kôry, prášku do pečiva a soli vypracujeme cesto. Cesto netreba chladiť, do formy sa ukladá po kúskoch.
  2. Formu na pečenie vyložíme cestom v rovnomernej hrúbke cca 5 mm (formu netreba vymastiť, cesto je mastné dosť od masla).
  3. Tekvicu umyjeme, prekrojíme a zbavíme jadrovníka. Na tekvicovú plnku by nám malo ostať asi 500 g tekvice. Tú nakrájame na kocky a uvaríme vo vode do mäkka (trvá to asi 15 minút).
  4. Scedíme ju a preložíme do misy, pridáme žĺtky (bielka dáme nabok), maslo, cukor, škoricu, postrúhaný muškátový oriešok, pomleté klinčeky a nastrúhaný zázvor. Rozmixujeme do hladka a primiešame kyslú smotanu. Necháme trochu schladiť.
  5. Z bielkov vyšľaháme so štipkou soli tuhý sneh a do vychladnutej zmesi ho opatrne primiešame.
  6. Potom tekvicovú zmes prelejeme do formy vystlanej cestom a dáme koláč piecť do rúry na 190 st. C na asi 45 minút.
  7. Koláč môžeme dozdobiť kopčekom šľahačky a ovocím.
  8. TIP: namiesto kyslej smotany skúste použiť kokosové mlieko.