Výborná neťahaná jablková štrúdľa
... hotová ešte predtým ako sa dorobí nedeľný vývar.
Ingrediencie
Suroviny na 4 menšie štrúdle
Na cesto:
- 125 g zmäknutého masla
- 300-350 g hladkej múky
- ½ balíčka prášku do pečiva
- 1 vajíčko
- 1 dcl mlieka
- štipka soli
Na náplň:
- 1 a ½ kg kyslých jabĺk – hmotnosť už po očistení a nastrúhaní
- 100 g kryštálového cukru – alebo podľa chuti
- šťava z polovice citróna
- hrsť hrozienok
- 1 škoricový cukor
- pár lyžíc mletého maku
- 4 lyžice strúhanky
- 4 lyžice masla
- mlieko na potretie

Ak si netrúfate pripraviť klasickú štrúdľu z ťahaného cesta, máme pre vás výbornú alternatívu. Tento recept funguje výborne. Cesto je hotové rýchlo, dobre sa s ním pracuje a tak jablková štrúdľa ako nedeľný koláčik je hotová ešte predtým, ako sa dorobí vývar. Ako náplň sa najlepšie hodia kyslasté letné jabĺčka, no nič nepokazíte napr. jablkami Granny Smith.
Jednoduchá jablková štrúdľa
Postup:
- Z múky, masla, vajíčka, mlieka, štipky soli a kypriaceho prášku vypracujeme ručne alebo pomocou kuchynského robota hladké nelepivé cesto. Preložíme ho na pomúčenú dosku a necháme chvíľu odpočívať.
- Medzitým si pripravíme náplň a predhrejeme rúru na 200 °C, veľký plech vystelieme papierom na pečenie.
- Jablká ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Pokvapkáme ich citrónovou šťavou. Pridáme cukor, škoricový cukor, hrozienka (môžeme ich predtým spariť vriacou vodou) a dobre premiešame.
- Na panvici rozpustíme 3 lyžice masla a opečieme na ňom strúhanku do zlata. Odstavíme.
- Cesto rozdelíme na 4 časti a postupne vyvaľkáme natenko. Cesto je pružné, dobre sa s ním pracuje a netrhá sa. Každý plát cesta posypeme lyžicou opečenej strúhanky a navrstvíme rovnomerne štvrtinu jabĺk. Šťavu z jabĺk vytláčame len mierne, chceme aby boli štrúdle šťavnaté, o prebytočnú šťavu sa postará opečená strúhanka.
- Do náplne môžeme pridať aj mletý mak – v tom prípade stačí jablká posypať makom. Okraje cesta zahneme dovnútra a zavinieme.
- Štrúdle poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme ich rozpusteným maslom. Pečieme približne 30-35 minút do zlata. Po upečení ich ešte horúce potrieme mliekom.
- Necháme ich na plechu vychladnúť, a pred nakrájaním ich posypeme práškovým cukrom.
Ak kvôli intolerancii alebo zdravej výžive potrebujete nahradiť vajcia, múku alebo cukor, pripravte si cesto s náhradami.
Súvisiace recepty

Mandarinková torta so šľahačkou
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 45 min

Domáce rýchle žemle z cottage cheese
Čas prípravy: 50 min
Čas varenia: 45 min

Šišky zo zemiakového cesta sladké aj slané
Čas prípravy: 90 min
Čas varenia: 10 min

Pomarančová torta so šľahačkou a krémom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 25 min

Domáce pudingové briošky s horúcim ovocím
Čas prípravy: 120 min
Čas varenia: 15 min