Španielsky vtáčik je jedným z klasických jedál našej kuchyne. Výborné mäkké mäso, naplnené samými dobrotami. Dokonalou prílohou je ryža alebo dusená tarhoňa. Ako od babičky.  Na prvý pohľad sa príprava závitkov môže zdať náročná, s našim postupom a dusením v rúre vám to pôjde od ruky.

Španielsky vtáčik z hovädzej roštenky

 

 

  1. Plátky hovädzieho mäsa zakryjeme fóliou a natenko naklepeme z oboch strán. Keďže budeme mäso plniť a rolovať, snažíme sa ho vyklepať na čo najtenšie.
  2. Vajíčka rozkrojíme na štvrtiny, klobásky alebo párky  rozkrojíme na 2 časti, kyslé uhorky rozpolíme. Zo slaniny si odkrojíme 6 dlhých kúskov, zvyšok slaniny nakrájame na kocky.
  3. Každý naklepaný plátok potrieme lyžicou horčice, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
  4. Na jeden koniec uložíme kúsok vajíčka, slaniny, párok a kyslú uhorku. Opatrne zavinieme tak, že začneme od strany, kde je náplň. Závitky spevníme špáradlami, alebo zaviažeme kuchynským špagátom, aby sa nám pri dusení nerozpadli.
  5. Väčšiu panvicu vhodnú do rúry zohrejeme a opečieme na nej zvyšnú slaninu, keď pustí tuk, prihodíme nadrobno nakrájanú cibuľu a spolu pár minút opekáme. Na tento základ poukladáme pripravené závitky a opečieme ich z každej strany dohneda. Podlejeme troškou vývaru, aby sa pripečené kúsky cibule uvoľnili zo dna panvice a necháme zovrieť.
  6. Potom pridáme aj zvyšok vývaru tak, aby zakrýval závitky do ¾  . Zakryjeme a vložíme do rúry rozpálenej na 180 °C. V rúre dusíme domäkka, približne 60 – 90 minút, záleží od mäsa. 1 až 2 krát závitky otočíme. Ak nemáme panvicu vhodnú do rúry, preložíme mäso aj s výpekom a vývarom do vhodnej nádoby a ďalej postupujeme podľa receptu.
  7. Po upečení závitky vyberieme a udržujeme teplé. Šťavu precedíme do menšieho hrnca, alebo rozmixujeme ponorným mixérom dohladka. Dáme prevrieť. Múku si zmiešame s troškou studenej vody a prilejeme k omáčke. Prevaríme 15-20 minút. Prihodíme 1 lyžicu scedených kapár (dodajú skvelú chuť). Do hotovej omáčky vložíme závitky a prehrejeme. Podávame s tarhoňou  posypané petržlenovou vňaťou.
  8. Tarhoňa: Tarohňu vysypeme do vhodného hrnca. Nasucho ju na strednom ohni opekáme, kým nezíska zlatú farbu a orieškovú vôňu. Vtedy pridáme 1-2 lyžice oleja a ešte spolu chvíľu opekáme. Osolíme a zalejeme 1 a pol násobným množstvom vody (t.j. 2 šálky tarhone – 3 šálky). Necháme zovrieť, potom plameň stíšime a zakryjeme. Dusíme približne 10-15 minút, pričom hrniec neotvárame ani nemiešame. Tarhoňu po uplynutí tohto času skontrolujeme, tekutina by už mala byť z polovice vstrebaná,  opäť zakryjeme, vypneme plameň a necháme ešte 20 minút stáť. Potom vidličkou našuchoríme a podávame. Takto pripravená tarhoňa nie je mastná a guľôčky sa od seba pekne oddeľujú. Hodí sa výborne k akémukoľvek dusenému mäsu alebo mäsu na šťave.