Vtáčie mlieko s obláčikmi snehu

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

10

 min

Svetlana Mravcová
Svetlana Mravcová

 | 

Čas prípravy: 

15

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie
  • 4 vajcia
  • 6 lyžíc cukru kryštál
  • Vanilka, alebo časť cukru použite vanilkového
  • ½ balenia prášku zlatého klasu
  • Štipka škorice na ozdobu
  • Ingrediencie
  • 4 vajcia
  • 6 lyžíc cukru kryštál
  • Vanilka, alebo časť cukru použite vanilkového
  • ½ balenia prášku zlatého klasu
  • Štipka škorice na ozdobu
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Vtáčie mlieko je návrat do detstva. Vôňa vanilky a obláčiky snehu v pohári lahodného upokojujúceho nápoja. Slovenská zimná alternatíva k horúcej čokoláde. Tak šup na gauč pod deku s Vtáčím mliekom k rozprávke.

    Vtáčie mlieko - teplý vanilkový nápoj so snehom

    Postup:

    1. Najskôr si zahrejeme mlieko a vyšľaháme sneh. Začneme s prípravou ľahkých snehových obláčikov tak, že žĺtky oddelíme od bielkov.
    2. Vo väčšom hrnci si na miernom ohni privedieme do varu ¾ litra mlieka. Ešte, než nám mlieko začne bublať, za pomoci kuchynského mixéra zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Poznáte skúšku správnosti vyšľahania snehu? Pokiaľ misu s bielkovým snehom obrátite dnom nahor, sneh pekne zostane na dne misy. Ale radím vám, buďte počas skúšky opatrní, keď vidíte že sneh má tendenciu pohybu, radšej dno nahor ani neotáčajte a ešte chvíľu šľahajte.
    3. Keď mlieko začne vrieť pomocou dvoch lyžíc do neho vhadzujeme jednotlivé kôpky vyšľahaného snehu. Každú kôpku po chvíli otočíme, aby sa rovnomerne prevarila z každej strany. Trvá to asi 2 minúty. Keď je kôpka hotová, opatrne ju vyberieme do pripravenej misy bokom. Takto budeme musieť minimálne dvakrát opakovať, pretože sa nám všetok sneh na hladinu mlieka nezmestí.
    4. Keď sú snehové kôpky hotové, do prevareného mlieka vyšľaháme zvyšok (1/4L) mlieka, v ktorom sme rozmiešali vaječné žĺtky, zlatý klas, vanilku a cukor. Varíme na miernom ohni za stáleho miešania. Pudingový krém rýchlo zhustne.
    5. Hotový krém nalejeme do pohára alebo misky a na vrch opatrne položíme snehové kôpky. Na ozdobu ešte môžeme použiť trochu mletej škorice. Dobrú chuť celej rodine 🙂
    6. Priznám sa, už dlho počúvam o vtáčom mlieku. Nikdy som ho však nerobila. U mňa v Čechách nemáme takúto verziu detského sladkého mliečneho nápoja. Musím sa priznať, že som bola veľmi zvedavá, na to čo sa pod týmto názvom skrýva. Bola som milo prekvapená. Slovenský recept od mamičiek je podľa mňa parádna delikatesa, ktorú všetci na rozdiel odo mňa určite dobre spoznáte:-)
    7. Keby sa vám hodil recept a chcete si túto mňamku z detstva pripomenúť, vyskúšali sme ho a vydaril sa.