Poke bowl je havajského pôvodu a označuje tradičný pokrm v miske. Pravá poke bowl obsahuje surovú rybu alebo morské plody naaranžované napríklad na miske plnej suši ryže, spolu s čerstvou zeleninou všetkého druhu, fazuľkami alebo semienkami. Slovo „poke“ po havajsky doslova znamená „plátok“ alebo „ukrojiť“. Najtradičnejšie je používaný čerstvý tuniak alebo losos. Pokiaľ ste ale vegetarián, môžete skúsiť „poke“ s tofu.

Chutné Poke bowls si môžete dopriať aj doma

  1. Slovo „poke“ je názov havajského pokrmu, ktorý už zvykne obsahovať surovú rybu alebo morské plody, podávané napríklad  v miske plnej suši ryže, spolu s čerstvou zeleninou všetkého druhu, fazuľkami alebo semienkami. Slovo „poke“ po havajsky doslova znamená „plátok“ alebo „ukrojiť“. Najtradičnejšie je používaný čerstvý tuniak alebo losos. Pokiaľ ste ale vegetarián, môžete skúsiť „poke“ s tofu.
  2. Ak sa v dohľadnej dobe nechystáte nikam za hranice, môžete si takúto misku dopriať aj v teple domova. Vypátrali sme pre vás pár receptov na „poke bowl“. Na počudovanie sme zistili, že to nebude nič extra ťažkého. Hneď po nákupe som sa vrhla  na prípravu. Začala som prípravou ryže, ktorú som najskôr pod tečúcou vodou v sitku prepláchla. Dala som ju variť bez pokrievky v hrnci so studenou vodou, v pomere 1 ku 1. Keď sa voda začala variť, plameň som znížila na minimum a hrniec prikryla pokrievkou. Varila som ju takto ešte 15 minút a potom vypla. Veľkou lyžicou som ryžu premiešala s trochou ryžového octu (cca 5 lyžíc na 0,5 L ryže), trochou cukru (1 lyžička) a trochou soli. Premiešanú ryžu som ešte prikrytú nechala stáť asi 5 minút.Medzitým, aby to nebolo len tak jednoduché, som si mohla vyskúšať prípravu dvoch druhov dochutenia lososa. Na dve „poke bowls“ mi stačilo asi 320 g čerstvého lososa.
  3. Losos s majonézouV miske som zmiešala čerstvého lososa, 2 lyžice majonézy, 1 lyžicu ostrej omáčky Siracha, kvapku sezamového oleja, kvapku sójovej omáčky, trochu citrónovej šťavy, soľ a korenie.
  4. Losos v sójovej omáčke2 – 3 lyžice sójovej omáčky, kvapku sezamového oleja, trochu limetkovej šťavy, trocha ryžového octu, kvapka omáčky Siracha a nakrájaná jarná cibuľka.
  5. Veľké plus tohto pokrmu je, že môžeme využiť všetko, čo máme v chladničke, všetky zvyšky zeleniny, ktoré nájdeme. Len ich pekne nakrájame a poukladáme na vrch ryže. Na záver pridáme ochutenú rybu a môžeme posypať trochou sezamových semienok. Dobrú chuť !