Vianočné pukance:
Pukancové guľôčky:
Košíčky z pukancov, praclíkov a marshmallow:
Vianočné pukance 3 x inak
Kulinárium Redakcia | 63 receptov
Vianočné pukance:
- 100 g solené pukance
- 100 g cukru
- 20 g masla
- 150 ml smotany
- ¼ ČL mletej škorice
- ¼ ČL mletého ďumbieru
Pukancové guľôčky:
- 80 g pukancov
- 6 cukrových paličiek
- 1 ČL malinovej príchute do koláčov / (1 PL malinového sirupu)
- 1 ČL mentolovej príchute do koláčov (1 PL mätového sirupu)
- 100 g cukru
- 30 g vody
Košíčky z pukancov, praclíkov a marshmallow:
- 100 g pukancov
- 1 PL malinového sirupu
- 30 g praclíkov
- 20 g marshmallow cukríkov
Vianočné pukance vyzerajú ako Vianoce a aj tak chutia 🙂 Deti budú túto sviatočnú pochúťku zbožňovať. Pripravte si ich dostatok, pretože zachutia aj dospelým. Podávať ich môžete kedykoľvek počas dňa, ideálne k vášmu obľúbenému vianočnému filmu. Ak ich nasypete do okrasného skleneného pohára so sviatočným blahoželaním, stane sa z nich skvelý darček.
Vianočné pukance
Vianočné pukance:
V menšej panvici s hrubým dnom si na miernom ohni roztopte cukor, kým sa nesfarbí do jantárova. Pridajte maslo, a keď sa roztopí, odstavte a opatrne pridajte teplú smotanu. Opäť položte na mierny oheň a za stáleho miešania varte 3 minúty. Odstavte a pridajte škoricu a ďumbier. Premiešajte a nechajte vychladnúť.
Keď zmes vychladne, no stále bude tekutá, dajte ju do veľkej misy, pridajte pukance a premiešajte.
Pukancové guľôčky:
Cukor s vodou dajte variť, kým nezmenia farbu na jantárovú. Odstavte a nechajte zmes na 1 minútu vychladnúť. Potom pukance opatrne namáčajte po jednom do karamelu a lepte ich na cukrové paličky do tvaru gule. Nechajte všetko vychladnúť a vysušiť. Použite kuchynský štetec na potieranie a jednu časť pukancov potrite malinovým extraktom a druhú časť mentolovým. Získate tak červené a zelené pukance.
Chrumkavé košíčky z pukancov, praclíkov a marshmallow cukríkov:
Pukance pomocou štetca na potieranie zľahka potrite na niektorých miestach malinovým sirupom a nechajte asi 10 minút schnúť. Zmiešajte aromatizované pukance, marshmallow cukríky a praclíky a vložte ich do farebných kartónových košíčkov.
Tip: S karamelom pracujte veľmi opatrne, aby ste sa ním neopálili. Pukance môžete najskôr omotať niťou o ražeň a až potom ho namáčať do karamelu.
Tip: Pri výrobe karamelu pozor, keď do neho pridáte maslo a smotanu, začnú sa tvoriť horúce bublinky.