Vianočné pečivo, ktoré sa griluje. Áno, aj také sa dá. Tento koláč, ktorý sa nazýva aj stromový, pretože jeho štruktúra pripomína letokruhy v strome, sa skutočne pripravuje pod grilom.

Vianočné pečivo, ktoré sa griluje…

Keď spojíte klasické vianočné prísady a netradičný spôsob prípravy, vznikne vám dobrota, ktorou ohúrite svojich hostí. Vyskúšate?

Postup
  1. Marcipán nastrúhame na malé kúsky, a spolu s práškovým cukrom, vanilkou, maslom a medom ho vymiešame do peny.
  2. Za stáleho miešania po jednom pridávame žĺtka a pomarančovú kôru a ďalej miešame.
  3. Bielka šľaháme do tuhej peny. Po chvíli šľahania sa bielky premenia na mäkkú penu, vtedy do nich pridáme kryštálový cukor a vyšľaháme do tuhej špičky.
  4. Múku premiešame s kukuričným škrobom a škoricou a preosejeme ju.
  5. Bielky opatrne vmiešame opatrne do marcipánovej zmesi a potom tam striedavo primiešavame preosiatu múku so škrobom a škoricou a rum.
  6. Do šrvorcovej formy alebo menšieho plechu s vyššími okrajmi dáme na dno papier na pečenie. Rúru predhrejeme na 200 stupňov, ale zapneme len funkciu gril, resp. iba ohrev zhora.
  7. Špachtľou alebo stierkou nanesieme na dno formy asi 2-3 mm vrstvu cesta. Dáme do rúry a grilujeme asi 5 minút, sledujeme, kým sa cesto nezačne sfarbovať do zlatohneda. Potom vyberieme z rúry a špachtľou opäť nanesieme tenkú vrstvu cesta a vložíme na 4-5 min.grilovať.
  8. Takto postupujeme, kým nenaplníme formu, resp.neminieme cesto. Z tejto dávky by malo byť 8-10 vrstiev (závisí od veľkosti plechu).
  9. Po upečení necháme chvíľu vo forme, potom nožom oddelíme okraje koláča od formy a vyklopíme ho na mriežku. Necháme úplne vychladnúť.
  10. Nad vodným kúpeľom si roztopíme bielu čokoládu a natrieme ju na povrch koláča a necháme ju zaschnúť.
  11. Koláč nakrájame na štvorce a môžeme dozdobiť zvyšným zafarbeným a vymodelovaným marcipánom.

Tento marcipánový koláč s rumom a pomarančom je tradičným koláčom v nemecky hovoriacich krajinách. Môže sa kombinovať s kakaom, čokoládou či orechami, na Vianoce sa nám však najviac páči táto marcipánová verzia.