Vianočné pečivo – kokosové stromčeky

 | 

Čas prípravy: 

45

 min

Čas varenia: 

10

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 1 vajce
  • 100 g práškového cukru
  • Na zdobenie:

  • 150 g práškového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu
  • potravinárske farbivo zelené
  • Ingrediencie

    Na cesto:

  • 150 g hladkej múky
  • 100 g strúhaného kokosu
  • 100 g masla izbovej teploty
  • 1 vajce
  • 100 g práškového cukru
  • Na zdobenie:

  • 150 g práškového cukru
  • 50 g strúhaného kokosu
  • potravinárske farbivo zelené
  • Nutričné hodnoty

    Billa
    Moje deti mi veľmi radi pomáhajú pripravovať vianočné pečivo. Aby neprišli o radosť z vianočného pečenia, zložitejšie kúsky vyrábam po nociach a tie jednoduchšie, ako napríklad tieto krehké kokosové stromčeky, tie prenechám skoro celé im. Vykrajovanie stromčekov aj farbenie pečiva ich naozaj baví.

    Kokosové vianočné stromčeky

    Postup:

    1. Pripravíme si citrónovú kôru. Ak nemáme bio citróny, môžeme použiť obyčajné, ktoré necháme na 10 minút ponorené vo vode s pár lyžicami sódy bikarbóny. Zbavíme ich tak väčšiny chemických látok v kôre.
    2. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia.
    3. Vo veľkej mise zmiešame citrónovú kôru, hladkú múku, strúhaný kokos, maslo izbovej teploty, vajcia a práškový cukor. Rukami, alebo za pomoci robota, miešame, kým sa suroviny nespoja. Cesto potom  dáme na niekoľko minút odpočinúť do chladničky.
    4. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a pripravíme si dosku na vaľkanie cesta, valček a vykrajovátko v tvare stromčeka.
    5. Dosku si jemne pomučíme hladkou múkou a z cesta vyvaľkáme tenký plát. Vykrajovátkom potom vykrajujeme stromčeky, ktoré vedľa seba poukladáme na pripravený plech s papierom na pečenie. Cesta bude dosť asi tak na 2 plechy.
    6. Plech so stromčekmi dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia asi na 10 minút.
    7. Medzitým si strúhaný kokos zafarbíme potravinárskym farbivom na zelenú. Jednoducho farbivo nakvapkáme na kokos a dobre premiešame. Šťavu z citróna zmiešame v miske s práškovým cukrom, vznikne nám poleva, ktorú v prípade potreby môžeme zahustiť práškovým cukrom, alebo zriediť lyžicou horúcej vody.
    8. Upečené vychladnuté stromčeky potrieme polevou s pomocou kuchynského štetca - tzv. mašľovačky a posypeme bielym aj zeleným kokosom.
    9. Vianoce sú pre deti obľúbený čas v roku. Neodmysliteľne k ním patrí aj pečenie spolu s deťmi a zdobenie koláčikov. Detskej kreativite sa medze nekladú, preto vám prinášame aj hravé recepty, ako stvorené pre malých kuchárov a kucháročky. Prajeme vám veselé vianočné vypekanie! Upratovanie kuchyne už nie je u detí až tak obľúbené, napriek tomu ich však zapojíme aj do tejto časti práce 🙂