Moje deti mi veľmi radi pomáhajú v kuchyni pripravovať vianočné pečivo. A medzi nami dospelými, pri tvorbe náročnejších kúskov je dôležité sústrediť sa. Aby som ich neochudobnila o radosť z vianočného pečenia, zložitejšie kúsky vyrábam po nociach a tie jednoduchšie, ako napríklad tieto krehké kokosové stromčeky, tie prenechám skoro celé im. Vykrajovanie stromčeka aj farbenie pečiva ich naozaj baví. Upratovanie kuchyne už ale nie je tak obľúbené 🙂

Vianočné pečivo ako z rozprávky

Postup
  1. Ak nemáme bio citróny, môžeme obyčajné citróny na 10 minút nechať ponorené vo vode s pár lyžicami sódy bikarbóny. Zbavíme sa tak väčšiny chemických látok v kôre.
  2. Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia.
  3. Vo veľkej mise zmiešame citrónovú kôru, hladkú múku, strúhaný kokos, maslo izbovej teploty, vajcia a práškový cukor. Rukami, alebo za pomoci robota, miešame, kým sa suroviny nespoja. Cesto potom  dáme na niekoľko minút odpočinúť do chladničky.
  4. Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a pripravíme si dosku na vaľkanie cesta, valček a vykrajovátko v tvare stromčeka.
  5. Dosku si jemne pomučíme hladkou múkou a z cesta vyvaľkáme tenký plát. Vykrajovátkom potom vykrajujeme stromčeky, ktoré vedľa seba poukladáme na pripravený plech s papierom na pečenie. Cesta bude dosť asi tak na 2 plechy.
  6. Plech s cukrovinkami dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia asi na 10 minút.
  7. Medzitým si strúhaný kokos zafarbíme potravinárskym farbivom na zelenú. Jednoducho farbivo nakvapkáme na kokos a dobre premiešame. Šťavu z citróna zmiešame v miske s práškovým cukrom, vznikne nám poleva, ktorú v prípade potreby môžeme zahustiť práškovým cukrom, alebo zriediť lyžicou horúcej vody.
  8. Upečené vychladnuté stromčeky potrieme polevou s pomocou mašľovačky a posypeme bielym aj zeleným kokosom.

Veselé vianočné vypekanie!