Vianočné pečivo – krehké kokosové stromčeky
... užite si s deťmi vianočné pečenie.
Ingrediencie
Na cesto:
- citrónová kôra z 1 dobre umytého citróna
- 150 g hladkej múky
- 100 g strúhaného kokosu
- 100 g masla izbovej teploty
- 1 vajce
- 100 g práškového cukru
Na zdobenie:
- šťava z jedného citróna
- 150 g práškového cukru
- 50 g strúhaného kokosu
- potravinárske farbivo zelené

Moje deti mi veľmi radi pomáhajú v kuchyni pripravovať vianočné pečivo. A medzi nami dospelými, pri tvorbe náročnejších kúskov je dôležité sústrediť sa. Aby som ich neochudobnila o radosť z vianočného pečenia, zložitejšie kúsky vyrábam po nociach a tie jednoduchšie, ako napríklad tieto krehké kokosové stromčeky, tie prenechám skoro celé im. Vykrajovanie stromčeka aj farbenie pečiva ich naozaj baví. Upratovanie kuchyne už ale nie je tak obľúbené 🙂
Vianočné pečivo ako z rozprávky
Postup
- Ak nemáme bio citróny, môžeme obyčajné citróny na 10 minút nechať ponorené vo vode s pár lyžicami sódy bikarbóny. Zbavíme sa tak väčšiny chemických látok v kôre.
- Predhrejeme si rúru na 180 stupňov Celzia.
- Vo veľkej mise zmiešame citrónovú kôru, hladkú múku, strúhaný kokos, maslo izbovej teploty, vajcia a práškový cukor. Rukami, alebo za pomoci robota, miešame, kým sa suroviny nespoja. Cesto potom dáme na niekoľko minút odpočinúť do chladničky.
- Plech na pečenie vyložíme papierom na pečenie a pripravíme si dosku na vaľkanie cesta, valček a vykrajovátko v tvare stromčeka.
- Dosku si jemne pomučíme hladkou múkou a z cesta vyvaľkáme tenký plát. Vykrajovátkom potom vykrajujeme stromčeky, ktoré vedľa seba poukladáme na pripravený plech s papierom na pečenie. Cesta bude dosť asi tak na 2 plechy.
- Plech s cukrovinkami dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov Celzia asi na 10 minút.
- Medzitým si strúhaný kokos zafarbíme potravinárskym farbivom na zelenú. Jednoducho farbivo nakvapkáme na kokos a dobre premiešame. Šťavu z citróna zmiešame v miske s práškovým cukrom, vznikne nám poleva, ktorú v prípade potreby môžeme zahustiť práškovým cukrom, alebo zriediť lyžicou horúcej vody.
- Upečené vychladnuté stromčeky potrieme polevou s pomocou mašľovačky a posypeme bielym aj zeleným kokosom.
Veselé vianočné vypekanie!
Súvisiace recepty

Recept na domáce praclíky
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 20 min

Kefírová bublanina na leto
Čas prípravy: 40 min
Čas varenia: 25 min

Ríbezľové cupcakes recept bez vajíčok
Čas prípravy: 45 min
Čas varenia: 20 min

Citrónový koláč s olivovým olejom
Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 50 min