Ako zvládnuť vianočné pečenie na jednotku? Vyhnite sa týmto siedmym častným chybám a napečte na tieto Vianoce ako cukrársky majster.

Aj vám sa niekedy stalo, že vám koláč nevyšiel tak, ako vyzeral na obrázku? A pritom presne viete, že ste recept úplne dodržali? Teda….skoro úplne? 😊

Presne tak, asi každému z nás sa už stalo, že v chvate sme recept trochu preonáčili, že sme možno nahradili nejakú prísadu inou, lebo tá správna sa nám práve minula, či sme boli veľmi netrpezliví a otvorili sme rúru počas pečenia. A potom sme sa čudovali, prečo sa nám ten koláč nepodaril podľa našich predstáv? Nič sa nedá robiť, spravili sme najskôr aspoň jednu zo siedmych najčastejších chýb pri pečení.

V predvianočnom čase, kedy sme veľmi uponáhľaní a chceme stihnúť viac ako počas roka, si skutočne nemôžeme dovoliť, aby sa nám vianočné koláče nepodarili. A my vám dnes vysvetlíme, ktorým chybám sa vyhnúť. Ak sa budete našími radami riadiť, verte, že zrazu zistíte, že viete piecť lepšie, ako ste si o sebe mysleli.

Aby bolo pečenie jednoduchšie

tvarohový koláč

1. Suroviny

Ak pri pečení ľubovoľne zameníte suroviny alebo sa rozhodnete, že ich nebude vážiť ale dávať „odoka“, možno to nie je práve najlepší nápad. Aj keď existujú hrnčekové recepty, ktorých kúzlo spočíva v tom, že fungujú snáď za každých okolností, mnohé druhy koláčov (resp.ciest) vyžadujú dôsledné meranie množstiev surovín. Rovnako, zamieňanie surovín treba robiť rozvážne a treba poznať čo sa dá čím nahrádzať. Nahradiť jahody malinami v ovocnom koláči je úplne v poriadku. Vymeniť maslo za rastlinný tuk bude technicky fungovať, oplyvní vám to však výslednú chuť a pri sušienkach aj ich chrumkavosť. Použiť namiesto pšeničnej múky ražnú alebo nahradiť cukor jedna k jednej tekutým medom nemusí dopadnúť dobre.

Čo sa množstva surovín týka, zopár gramov hore dole pri väčšine koláčov nerobí rozdiel, ak však namiesto troch vajec dáme len jedno, alebo namiesto 200 g masla len polovicu, nesmieme sa diviť, keď ten koláč vyzerá ináč, ako sľubuje recept…

 

Naša rada č.1 teda znie: používajte suroviny tak, ako sú napísané v recepte a vážte ich. Ak chcete suroviny nahrádzať, prečítajte si článok o tom, ktoré ingrediencie sa vedia navzájom zastúpiť.

tekvicové gnocchi

2. Poradie prísad

Pečenie je veda a vy, keď pečiete, ste tak trochu vedcom v malom kuchynskom laboratóriu. Kombinujete prísady, miešate ich, miesite, šľaháte a tie v procese pečenia spolu reagujú, pracujú, zrejú, kysnú, chrumkavejú, inak povedané, dozrievajú v chutný koláč. Správne poradie zapracovávania surovín jednak ovplyvní chuť koláča, ale aj ich kvalitu, konzistenciu a trvácnosť. Ak recept diktuje najprv vymiešať cukor a vajíčka, urobte tak. Miešanie suroviny zahrieva, mnohé aktivuje a vylepšuje ich konzistenciu. Miešanie do koláčov vháňa vzduch, ktorý potom ďalej pracuje na nadýchanoti koláčov.

Stačí si zapamätať 2. pravidlo, že sa oplatí dodržať postup prípravy, že múku preosievame a až potom primiešavame k mokrým prísadám, že sneh z bielkov vmiešavame až nakoniec.

 

tvarohový koláč

3. Spracovanie cesta

Kládli ste si niekedy otázku, ako dlho treba miesť alebo miešať cesto? Správna odpoveď je – tak akurát 😊. Správny recept by mal túto informáciu uvádzať. Miešaním sa jednotlivé suroviny zapracovávajú, zahrievajú a aktivujú. Ako napríklad lepok v múke. Keď pečieme muffiny, nadýchané koláče na plech, múku vmiešavame preosiatu zľahka, ideálne ručne a opatrne. Tak docielime, že koláč bude nadýchaný a kyprý. Ak sa chystáme ťahať štrúdľové cesto, podarí sa nám to iba vtedy, keď bude lepok riadne aktivovaný a to dosiahneme dlhým miesením.

Pravidlo číslo 3. nás teda učí, že ak chceme koláč nadýchaný a vysoký, múku vmiešavame zľahka, ak chceme cesto na ťahanie, spracovávame ho dlho, kým nenadobudne správnu elasticitu.

V ďalšej časti si povieme o kypridlách, najčastejších technických chybách, teplote pečenia a otváraní dvierok na rúre 🙂

 

 

(inšpirované blogom Zucker Zimt und Liebe)