Vianočné menu sa aj v slovenských rodinách rôzni. Vianočná šošovicová polievka so sušenými slivkami vyzerá lákavo, čo poviete?

Polievka pre začiatok vášho slávnostného menu

Postup

  1. Šošovicu namočíme aspoň na 2 hodiny do studenej vody. Zlejeme a v 1 litri čerstvej vody povaríme spolu s bobkovým listom, novým korením a vetvičkou saturejky takmer domäkka.

  2. Potom pridáme sušené slivky a spolu dovaríme do mäkka.

  3. V menšej panvici zohrejeme olej, maslo (alebo masť) a orestujeme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata. Zasypeme múkou, rozmiešame dohladka do ružovej zásmažky. Potom pomaly za stáleho prilievania pridáme vlažný vývar (alebo vodu) a privedieme k varu, keď zmes zhustne, pridáme k šošovici a necháme opäť zovrieť.

  4. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Potom pomaly prilievame sladkú smotanu, necháme prevariť a odstavíme. Pred podávaním polievku ochutíme octom. Prajeme vám Dobrú chuť!