Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny na väčší hrniec:

  • trup a hlavy z dvoch menších kaprov (všeobecne platí, že čím viac ryby, tým lepší vývar)
  • ak máme aj mlieč ​​a ikry (bude sa nám hodiť na záver polievky)
  • maslo
  • 3 – 4 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • 4 mrkvy
  • 2 petržleny s vňaťou
  • 1 kúsok zeleru veľkosti dlane
  • 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku (nemusí byť, ak používame korenie v pyramídkach na vývar)
  • korenie: 4 guľôčky nového korenia, 2 bobkové listy, 8 guličiek celého čierneho korenia
  • soľ
  • rožky na krutóny
  • extra čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Vrstva 1

Vianočná rybacia polievka

Čas prípravy: 60 min
Čas varenia: 40 min

Svetlana Mravcová | 261 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Vianocna rybacia polievka
Ingrediencie

Suroviny na väčší hrniec:

  • trup a hlavy z dvoch menších kaprov (všeobecne platí, že čím viac ryby, tým lepší vývar)
  • ak máme aj mlieč ​​a ikry (bude sa nám hodiť na záver polievky)
  • maslo
  • 3 – 4 lyžice hladkej múky na zahustenie
  • 4 mrkvy
  • 2 petržleny s vňaťou
  • 1 kúsok zeleru veľkosti dlane
  • 1 cibuľa, 2 strúčiky cesnaku (nemusí byť, ak používame korenie v pyramídkach na vývar)
  • korenie: 4 guľôčky nového korenia, 2 bobkové listy, 8 guličiek celého čierneho korenia
  • soľ
  • rožky na krutóny
  • extra čerstvá petržlenová vňať na ozdobu

Viete, že pochádzam z Čiech? Moja rodina je československá. V Čechách však na Vianoce nejeme kapustnicu, ale rybaciu polievku. Na štedrý večer sa teda u nás podáva na večeru vianočná rybacia polievka a po polnoci kapustnica, aby boli všetci spokojní. Je to od detstva moja najobľúbenejšia polievka, lebo po nej nasledujú darčeky.

Vianočná rybacia polievka a hneď po nej darčeky 🙂

  1. Najskôr začneme vývarom, môžeme ho uvariť aj deň vopred. Trup a hlavy dobre umyjeme pod tečúcou studenou vodou. Hlavy vložíme do hrnca spolu s korením. Nezabudneme pridať čerstvú petržlenovú vňať, ktorá dodá skvelú chuť. Prikryté takto necháme variť asi 35 minút. Rybie mäso je krehké a preto nepotrebuje dlhú dobu varenia.
  2. Medzitým si očistíme koreňovú zeleninu a nakrájame ju na malé kúsky. Zeleninu nevaríme spoločne s rybou, pretože by sa mohla rozvariť a zachytiť rybie kostičky.
  3. Pečivo si tiež nakrájame na malé kocky a opražíme na lyžici masla na panvici. Od panvice neodchádzame, pečivo má tendenciu sa rýchlo bez miešania pripáliť.
  4. Keď je vývar hotový, opatrne vyberieme hlavy a trup. Dáme ich do hlbšej tácky, na ktorej sa snažíme obrať celé rybie mäso a dať ho nabok (neskôr použijeme do polievky).
  5. Vo väčšom hrnci si rozpustíme 2 lyžice masla a pridáme hladkú múku. Za stáleho miešania pražíme do zlatistej farby. Trvá to len chvíľu. Následne cez jemné sito prilejeme vývar. Prisypeme zeleninu a varíme. Od varu asi 15 – 20 minút, záleží na nás, ako máme zeleninu radi, či na skus, alebo do mäkka.
  6. Ku koncu varenia pridáme ešte ikry a mlieče (ak máme), tým stačí maximálne 7 minút.
  7. Rybie mäso rada nechávam na ponúknutie v miske na stole, ak polievku jedia aj deti, aby sme sa nemuseli obávať kostí.
  8. Polievka sa servíruje s krutónmi, rybím mäsom a čerstvou petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť a krásne Vianoce!