Vianočná pečená medová šunka je noblesná náhrada klasických rezňov. Je veľmi chutná a skvelo sa hodí k zemiakovému šalátu, či už teplá, alebo studená. A pokiaľ ostane, bude vynikať aj na obložených chlebíčkoch.

Pečená medová šunka na Vianoce

  1. Začnime varením šunky. Mrkvu a cibuľu olúpeme, umyjeme a spolu s umytým zelerom ho dáme do väčšieho hrnca spolu so šunkou. Všetko zalejeme studenou vodou a pridáme umyté vetvičky tymianu, rozmarínu a bobkový list, ktoré môžeme zviazať kuchynským povrázkom. Pridáme aj guličky korenia a klinčeky.
  2. Šunku takto varíme asi jednu hodinu, čiže do zmäknutia, spravidla ale stačí na 1 kg cca 1 hodina. Po uvarení šunku vyberieme, vývar uschováme napríklad na polievku. Po asi 30 minútach chladnutia zo šunky pomocou noža stiahneme vrchnú tvrdšiu vrstvu kože. Dbáme na to, aby sme zachovali vrstvu tuku, ktorú potom na povrchu rozrežeme do tvaru mriežky. Najlepšie sa nám bude pracovať s tenkým vykosťovacím nožom.
  3. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov Celzia.
  4. V menšej miske zmiešame dijonskú horčicu, med a hnedý cukor. Vznikne nám marináda. Pomyselne si ju rozdelíme na dve časti.
  5. Za pomoci mašlovačky prvú časť marinády nanesieme na povrch šunky a dáme ju do pekáča Pečieme v rozohriatej rúre na 200 stupňov Celzia asi 8 minút. Potom pekáč so šunkou vyberieme a potrieme šunku ešte raz druhým dielom marinády. Takto ju už pečieme posledných 20 minút, alebo kým sa pekne nezatiahne.
  6. Po upečení šunku vyberieme a necháme ju chvíľu prikrytú alobalom odpočívať. Stačí 15 minút, následne ju môžeme krájať a servírovať teplú alebo studenú. Dobrú chuť.
  7. Výborne sa hodí na teplo, ale aj na studeno k pečeným zemiakom, alebo ku klasickému zemiakovému majonézovému šalátu. Je veľmi chutná, či už teplá, alebo studená. A pokiaľ náhodou ostane, bude vynikať aj na slávnostných obložených chlebíčkoch. Stačí vám biela veka, pár listov ľadového šalátu, dijonská horčica, alebo majonéza a kyslé uhorky. Misu s chlebíčkami doplňte už len o pohár vychladeného prosecca a môžete sviatkovať.