Vianočka z nadýchaného cesta so strúhaným marcipánom a posypaná mandľami pre vaše krásne rána počas vianočných sviatkov. Posypte ju práškovým cukrom a podávajte s malinovým lekvárom a trochou marcipánu navyše.

Vianočka so strúhaným marcipánom, posypaná mandľami

  1. Z vlažného mlieka, droždia a cukru si pripravíme kvások. Počkáme kým kvások vzíde a začne na povrchu jemne perliť.

  2. Do vhodnej väčšej misy nasypeme múku a pridáme cukor a soľ. Prilejeme kvások a ostatné suroviny: zmäknuté maslo, žĺtka, hrozienka a marcipán, ktorý nastrúhame na obyčajnom strúhadle na syr.

  3. Vymiesime hladké a nelepivé cesto. Ideálne ak použijeme kuchynský robot, alebo mixér s nástavcami na cesto. Ak je cesto príliš tuhé, počas miesenia ešte pokropíme mliekom. Necháme ho na teplom mieste vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem, čo potrvá 45 minút až hodinu.

  4. Rúru zohrejeme na 180 °C.

  5. Nakysnuté cesto vyklopíme na jemne pomúčenú plochu a rozdelíme na tri časti. Každú časť ručne rozvaľkáme a roztiahneme. Tri šulce premiestnime na plech a zapletieme. Postupujeme ako pri pletení copu. Kraje stlačíme.

  6. Necháme ešte 10-15 minút podkysnúť a potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme mandľami. Pečieme do zlata, približne 40 minút.

  7. Vychladnutú vianočku podávame vo vianočné ráno, nakrájanú s malinovým lekvárom. Doprajte si ju napríklad k rozprávkovému dopoludniu s kávičkou, čajom, či „kakavkom“. Vianočka z nadýchaného cesta so strúhaným marcipánom a posypaná mandľami prevonia dom a postará sa o vaše krásne rána počas vianočných sviatkoch.

  8. Tip: Posypte ju práškovým cukrom a podávajte s malinovým lekvárom a trochou marcipánu navyše.