Group 5129
Vyhľadajte si
restaurant_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Line 4
Zoradiť podľa: Dôležitosť
Ingrediencie

Suroviny na 2 menšie bochníky:

  • 250 g mäkkého polotučného tvarohu (baleného v papierovej fólii)
  • 150 g zmäknutého masla
  • 2 vajíčka + 1 na potretie
  • 200 g práškového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice rumu
  • 50 -60 ml mlieka
  • 1 a ½  kypriaceho prášku (18 g)
  • 100 g plátkov z mandlí
  • 2 hrste hrozienok, sparené horúcou vodou

 

Náš tip:

Tradičný kysnutý mazanec sa pred pečením nareže do kríža, pri tomto to radšej nerobíme, v mieste rezu by v rúre praskol.  Ak by aj napriek tomu praskol, na chuti mu to vôbec neuberie.  Nakrájaný sa rozchytá tak rýchlo, že si nikto nestihne všimnúť jeho nedokonalé krivky.

Vrstva 1

Veľkonočný tvarohový mazanec s mandľami

Ela Kaslu | 385 receptov

icon-facebook icon-instagram pinterest-p-brands print_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 favorite_FILL0_wght400_GRAD0_opsz48 mail_FILL0_wght300_GRAD0_opsz48
Mazanec
Ingrediencie

Suroviny na 2 menšie bochníky:

  • 250 g mäkkého polotučného tvarohu (baleného v papierovej fólii)
  • 150 g zmäknutého masla
  • 2 vajíčka + 1 na potretie
  • 200 g práškového cukru
  • 500 g hladkej múky
  • 1 vanilkový cukor
  • 2 lyžice rumu
  • 50 -60 ml mlieka
  • 1 a ½  kypriaceho prášku (18 g)
  • 100 g plátkov z mandlí
  • 2 hrste hrozienok, sparené horúcou vodou

 

Náš tip:

Tradičný kysnutý mazanec sa pred pečením nareže do kríža, pri tomto to radšej nerobíme, v mieste rezu by v rúre praskol.  Ak by aj napriek tomu praskol, na chuti mu to vôbec neuberie.  Nakrájaný sa rozchytá tak rýchlo, že si nikto nestihne všimnúť jeho nedokonalé krivky.


Veľkú Noc si určite nevieme predstaviť bez tradičných jedál, ako sú varené vajíčka, šunka,  klobásky, vaječný syrek či hrudka, veľkonočný baránok  a biely sladký koláč, ktorý poznáme ako paska, či mazanec.  Receptov naň je nespočetne veľa, ako sa hovorí, každá dolina má svoj vlastný a ten pravý recept, ale všeobecne sa tradične pripravuje z kysnutého maslového cesta a pred pečením sa povrch nareže do kríža.

Veľkonočný mazanec s tvarohom a mandľami

Ak si netrúfate na kysnuté cesto, alebo len chcete vyskúšať niečo nové, neváhajte a pripravte si tento rok náš nekysnutý tvarohový mazanec.  Vďaka tvarohu bude krásne vláčny, ale vôbec nie ťažký. Textúru mu dodajú plátky mandlí a hrozienka, kypriaci prášok sa postará o to, aby bol pekne nadýchaný.  Vyskúšajte ho napr.  ako súčasť veľkonočných raňajok s maslom a marhuľovým džemom.

Postup:

  1. Rúru zohrejeme na 200 °C, plech na pečenie vyložíme pečiacim papierom.
  2. V miske zmiešame tvaroh, zmäknuté maslo, vajíčka, cukor, vanilkový cukor a rum do hladka. Ak máme kuchynský robot, použijeme nastavec na miešanie cesta, ak nie, tak ručne vareškou.
  3. Je dôležité, aby mali všetky suroviny izbovú teplotu, aby sa spolu dobre prepojili.
  4. Do tejto zmesi preosejeme múku s kypriacim práškou, pridáme 2/3 mandlí, sparené hrozienka a mlieko.
  5. Vareškou vypracujeme husté a tuhšie cesto. Preložíme na pomúčenú pracovnú dosku a rukami premiesime.
  6. Rozdelíme na dve rovnaké časti a z každej vyformujeme hladké bochníky.
  7. Preložíme ich na plech s papierom na pečenie, povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme zbytkom mandlí.
  8. Vložíme do rúry a pečieme prvých 10 minút na 200 °C, potom teplotu znížime na 160 -165 °C a dopečieme do zlata, malo by to trvať ešte asi 30 – 40 minút.
  9. Bochníky treba sledovať, ak by sa rýchlo zafarbovali, prikryjeme ich povrch alobalom. Pred koncom pečenia pichneme drevenú špajľu do stredu bochníka a ak sa cesto na špajľu nenalepí, je upečený.
  10. Po vytiahnutí z rúry ich necháme chvíľu odpočívať na plechu, potom presunieme na mriežku a počkáme, kým úplne vyhladnú.
  11. Pred podávaním poprášime práškovým cukrom. Skladujeme ho zabalený v potravinovej fólii.