Na formu s priemerom 26 cm:
Na ozdobu:
Alternatíva na ozdobu:
Veľkonočný koláč
Ela Kaslu | 329 receptov
Na formu s priemerom 26 cm:
- 3 vajíčka
- 180 g kryštálového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 150 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- 100 g mandľovej múky (jemne mletých mandlí)
- 1 ČL vanilkového extraktu (nemusí byť)
- 100 g jemného tvarohu
- 1 ČL citrónovej kôry
- šťava z ½ citróna
- 100 g rozpusteného masla
Na ozdobu:
- Práškový cukor
Alternatíva na ozdobu:
Veľkonočný koláč je rozkošný a ako stvorený pre malých vinšovníkov. Tak akurát do ruky, alebo na raňajky ku „kakavku“. Do cesta sme pridali okrem mandlí a citrónu aj tvaroh, vďaka ktorému bude váš veľkonočný koláč vláčny. Ak bude koláč zdobiť váš veľkonočný stôl, môžete ho ozdobiť podľa priloženej šablóny.
Ten správny veľkonočný „kus koláča od korbáča“
-
Tortovú formu s priemerom 26 cm vyložíme papierom na pečenie, ktorý sme predtým jemne potreli maslom.
-
V miske zmiešame hladkú múku, mleté mandle, kypriaci prášok a štipku soli.
-
V ďalšej miske prešľaháme do nadýchanej peny vajíčka s cukrom a vanilkovým cukrom. Prisypeme suché ingrediencie, kôru aj šťavu z citróna, vanilkový extrakt a tvaroh. Všetko spolu premiešame a na záver do cesta metličkou vmiešame rozpustené maslo.
-
Cesto nalejeme do formy a pečieme pri 180 °C asi 45 minút. Pichneme špáradlom do stredu a ak ho vytiahneme suché, koláč je upečený. Po upečení necháme vychladnúť vo forme.
-
Veľkonočný koláč podávame posypaný práškovým cukrom, alebo ak chceme šťavnatešiu verziu potrieme ho krémom z tvarohu, smotany a práškového cukru a ozdobíme podľa fantázie malými čokoládovými vajíčkami, farebnými cukríkmi, či jarnými jedlými kvietkami.
-
Tip: Koláč môžete poprášiť cukrom cez priloženú veľkonočnú šablónu