Na Veľkú noc máme všetci radi tradičné recepty. Doma, aj v iných krajinách, v tomto čase pečieme dobroty z kysnutého cesta ako mazanec, veniec či veľkonočné buchty. Veľkonočné buchy s krížikom Cross buns, patria k najpopulárnejším Veľkonočným pochúťkam na svete.

Medová a voňavá veľkonočná pochúťka z kysnutého cesta

 

Postup
  1. Do veľkej misy dáme hladkú múku, navrch rozdrobíme droždie a zalejeme vlažným mliekom a vodou
  2. Tekutinu ľahko zaprášime múkou a necháme na teplejšom mieste stáť asi 15 minút, kým nám nezačne droždie pracovať. Vznikne nám kvások.
  3. Keď je kvások aktívny, pridáme cukor, škoricu, perníkové korenie, štipku muškátového orieška, rozpustené maslo a hrozienka. Cesto dôkladne premiešame, miešame ho minimálne niekoľko minút.
  4. Cesto v mise prikryjeme čistou utierkou a dáme kysnúť na teplejšie miesto ďalších 40 minút. Keď cesto zväčší svoj objem, môžeme ho na pracovnej ploche rozdeliť na rovnako veľké buchty, ktoré poukladáme vedľa seba na maslom vymastený plech. Takto buchty necháme ešte niekoľko minút nakysnúť.
  5. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
  6. Medzi tým si pripravíme do igelitového vrecka hladkú múku zmiešanú s medom a roh vrecka odstrihneme nožnicami. Takto vrecúškom vytvoríme na vrchu buchiet krížiky.
  7. Buchty pečieme vo vyhriatej rúre cca 18 minút. Po upečení ich ešte za tepla potrieme teplým medom. Dobrú chuť.