Veľkonočné buchty Cross buns

 | 

Čas prípravy: 

0

 min

Čas varenia: 

0

 min

Ingrediencie

Na cesto:

  • 150 ml vody
  • štipka soli
  • Na zdobenie na krížiky:

  • Ešte trocha vlažného medu
  • na potretie buchiet po upečení pre lesk.

    Ingrediencie

    Na cesto:

  • 150 ml vody
  • štipka soli
  • Na zdobenie na krížiky:

  • Ešte trocha vlažného medu
  • na potretie buchiet po upečení pre lesk.

    Nutričné hodnoty

    Billa

    Veľkonočné buchty sú tradičná dobrota. Doma, aj v iných krajinách, v tomto čase pečieme dobroty z kysnutého cesta ako mazanec, veniec či veľkonočné buchty. Veľkonočné buchy s krížikom Cross buns, patria k najpopulárnejším Veľkonočným pochúťkam na svete.

    Veľkonočné buchty sú medová a voňavá pochúťka z kysnutého cesta

    Postup:

    1. Do veľkej misy dáme hladkú múku, navrch rozdrobíme droždie a zalejeme vlažným mliekom a vodou
    2. Tekutinu ľahko zaprášime múkou a necháme na teplejšom mieste stáť asi 15 minút, kým nám nezačne droždie pracovať. Vznikne nám kvások.
    3. Keď je kvások aktívny, pridáme cukor, škoricu, perníkové korenie, štipku muškátového orieška, rozpustené maslo a hrozienka. Cesto dôkladne premiešame, miešame ho minimálne niekoľko minút.
    4. Cesto v mise prikryjeme čistou utierkou a dáme kysnúť na teplejšie miesto ďalších 40 minút. Keď cesto zväčší svoj objem, môžeme ho na pracovnej ploche rozdeliť na rovnako veľké buchty, ktoré poukladáme vedľa seba na maslom vymastený plech. Takto buchty necháme ešte niekoľko minút nakysnúť.
    5. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
    6. Medzi tým si pripravíme do igelitového vrecka hladkú múku zmiešanú s medom a roh vrecka odstrihneme nožnicami. Takto vrecúškom vytvoríme na vrchu buchiet krížiky.
    7. Buchty pečieme vo vyhriatej rúre cca 18 minút. Po upečení ich ešte za tepla potrieme teplým medom. Dobrú chuť.