Pamätáte si na babičkinu „plnku“, ktorú robievala v jednom pekáči spolu s pečeným kuriatkom alebo kúskom  bravčovej pečienky?  Bola to jednoduchá zmes staršieho pečiva, vajíčok, petržlenovej vňaťky, kuracej pečienky alebo údeného mäsa, zavinutá do valčeka a upečená.  Mnohí z nás ju určite poznáte, a možno stále robievate.

Veľkonočná plnka s jarnými bylinkami

V duchu spomienok na naše staré mamy sme si pripravili podobnú plnku, ale s menšou jarnou obmenou – babičky nám určite odpustia – vynechali sme údené mäso a namiesto neho sme siahli po jarnej zeleni – špenáte, bylinkách a mladej žihľave. Výborná bude aj s medvedím cesnakom.

Postup
  1. Rúru  zohrejeme na 180 °C. Chlebíkovú formu si vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
  2. Staršie pečivo (môžu to byť obyčajné rožky alebo žemle, aspoň 1 deň staré) nakrájame na kocky  a vložíme do väčšej misy. Zalejeme ich mliekom a smotanou, a necháme pečivo vsiaknuť tekutinu.
  3. Medzitým si špenát a ak máme-čerstvé mladé lístky žihľavy – sparíme vriacou vodou, scedíme a necháme odkvapkať. Potom z nich vytlačíme prebytočnú tekutinu a  nahrubo nasekáme. (Ak použijeme medvedí cesnak, ten nesparíme ale pridáme ho čerstvý nakrájaný. )
  4. Spolu s nakrájanými lístkami bazalky pridáme k namočenému pečivu.
  5. Mäkké maslo prešľaháme so žĺtkami a štipkou soli do peny, a túto zmes pridáme do misky k pečivu. Ochutíme prelisovaným cesnakom a všetko spolu dobre premiešame.
  6. Z bielkov a štipky soli si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý potom opatrne a zľahka zapracujeme do plnky.
  7. Túto zmes potom rovnomerne rozotrieme do pripravenej zapekacej nádoby (môžeme  použiť aj hlbší pekáčik ak nemáme chlebíkovú formu – v tom prípade skrátime dobu pečenia cca o 10 minút).
  8. Pečieme na strednej mriežke do zlata približne 35-45 minút. Po upečení  necháme chvíľu vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a nakrájame na plátky. Podávame k pečenému mäsu, alebo len tak nastudeno ako prílohu k obloženým misám.